Při pečení vánočního cukroví se nedá zamezit tomu, aby se i té nejšikovnější hospodyňce nezačaly v lednici hromadit vaječné bílky. Jednu variantu upotřebení jsem už předvedla...kokosky, ať už plněné nebo neplněné, jsou pro tento účel jako stvořené. Ale mám ještě jeden tip, jak s těmi přemnoženými lotry naložit.
Až zase nebudete vědět, kam s nimi, upečte rodince ke kafi...
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
8 kusů |
8 kusů |
160 g |
160 g |
160 g |
160 g |
70 g |
70 g |
1 hrst |
1 hrst |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Bílky ušleháme se špetkou soli do pevného sněhu, pak po částech zašleháváme cukr a pak už jen vařečkou lehce vmícháme střídavě mouku a rozpuštěný tuk. Nakonec přidáme ořechy, sušené brusinky a kandovanou pomerančovou kůru nebo už zmíněnou kandizovanou směs , vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na biskupský chlebíček (rozměr dna 28 x 9cm) a pečeme asi 40-50 minut na 170 stupňů. Teplota a čas pečení jsou pouze orientační, řiďte se především zkušenostmi se svou troubou a použijte test špejlí.
-
Vychladlý chlebíček můžeme jen pocukrovat nebo polijeme čokopolevou a necháme zatuhnout.
Makronutrienty
76%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 230 kJ | 780 kJ |
Kalorická hodnota | 294 kcal | 186 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
48,2 g
31,6 g |
30,5 g
20 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,82 SVJ | 3,05 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,03 g
4,84 g |
5,73 g
3,07 g |
Bílkoviny | 6,16 g | 3,91 g |
Sůl | 0,151 g | 0,096 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů