Pochoutka z letošních prvních hříbků...
- 30m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Omáčka | |
---|---|
jen mladé a tvrdé 1 kg |
1 kg |
1 kus |
1 kus |
200 ml |
200 ml |
200 ml |
200 ml |
5 lžic |
5 lžic |
4 kusy |
4 kusy |
10 kuliček |
10 kuliček |
5 kuliček |
5 kuliček |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Do 2 l vody dáme vařit jemně nakrájenou cibuli. Bobkový list, nové koření a pepř vložíme do plátěného pytlíčku, zavážeme a dáme vařit k cibuli. Zatím, co se cibule a koření vaří, očistíme a nakrájíme na malé kousky hříbky. Přidáme k cibuli a společně vaříme cca 15 minut.
-
Z hrnce vyndáme sáček s kořením. V mléce do hladka rozmícháme mouku a přidáme k houbám. Dobře promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Necháme probublávat na mírném ohni asi 10 minut a mícháme, aby se mouka nepřichytila ke dnu.
-
Nakonec přidáme smetanu, dochutíme solí a necháme ještě jednou přejít varem. Stačí už jen 1-2 minuty.
Servírujeme s knedlíkem a s vařeným hovězím (nejlepší je pomalu vařené hovězí žebro). Omáčka je ale výborná i bez masa.
Makronutrienty
55%
30%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 327 kJ | 1 021 kJ |
Kalorická hodnota | 78,1 kcal | 244 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,73 g
1,45 g |
27,3 g
4,55 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,873 SVJ | 2,73 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,35 g
1,42 g |
7,34 g
4,45 g |
Bílkoviny | 4,71 g | 14,7 g |
Sůl | 0,417 g | 1,3 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů