Tato krémová omáčka je ideálním způsobem, jak využít houby nasbírané při procházce lesem. Velmi variabilní, co se týče příloh - lze podávat s knedlíkem, těstovinami i bramborem.
- 20m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Omáčka | |
---|---|
1 lžíce |
1 lžíce |
200 g |
200 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,2 lžičky |
0,2 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka 100 mg |
100 mg |
jogurt bílý, rostlinná alternativa 100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Dáme rozehřát tuk, na něj dáme houby, osolíme, trochu opepříme, přidáme kmín, po chvíli podlijeme vodou (aby byly všechny houby namočené) a dusíme dokud nezměknou. K udušeným houbám přidáme rostlinnou smetanu a mícháme do zhoustnutí. Nakonec přidáme sojkyšku či sojový jogurt (ale stačí okyselit lžící octa a omáčku zahustit škrobem či moukou) a ještě chvíli povaříme. Pokud je málo omáčky, přidáme vodu. Podáváme s houskovými knedlíky.
-
Druhou možností je po udušení houby nakrájet na malinké kousíčky a vylepšit kousky čerstvé bazalky, dále stejný postup a podávat se špagetami - vynikající.
Makronutrienty
23%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 554 kJ | 597 kJ |
Kalorická hodnota | 132 kcal | 143 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,51 g
0,416 g |
4,86 g
0,448 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,451 SVJ | 0,486 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,9 g
0,483 g |
11,7 g
0,52 g |
Bílkoviny | 4,46 g | 4,8 g |
Sůl | 1,03 g | 1,11 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů