Bílá houbová omáčka

Soucitně.cz

Tato krémová omáčka je ideálním způsobem, jak využít houby nasbírané při procházce lesem. Velmi variabilní, co se týče příloh - lze podávat s knedlíkem, těstovinami i bramborem.

Bílá houbová omáčka

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
olej řepkový 1 lžíce
houby lesní čerstvé, směs 200 g
sůl 0,5 lžičky
pepř černý mletý 0,2 lžičky
kmín drcený 0,5 lžičky
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka 100 mg
jogurt bílý, rostlinná alternativa 100 g

Postup přípravy

  1. Dáme rozehřát tuk, na něj dáme houby, osolíme, trochu opepříme, přidáme kmín, po chvíli podlijeme vodou (aby byly všechny houby namočené) a dusíme dokud nezměknou. K udušeným houbám přidáme rostlinnou smetanu a mícháme do zhoustnutí. Nakonec přidáme sojkyšku či sojový jogurt (ale stačí okyselit lžící octa a omáčku zahustit škrobem či moukou) a ještě chvíli povaříme. Pokud je málo omáčky, přidáme vodu. Podáváme s houskovými knedlíky.

  2. Druhou možností je po udušení houby nakrájet na malinké kousíčky a vylepšit kousky čerstvé bazalky, dále stejný postup a podávat se špagetami - vynikající.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů