Bezmléčný tiramisu dort s vegan mascarpone

Na vlně chuti

Účastní se soutěže: V kuchyni s láskou

Bezmléčný tiramisu dort s vegan mascarpone 1 další fotka

Potřebovala jsem rychlý dortík na oslavu svátků našich ratolestí, klasické tiramisu jsem neměla ani nepamatuji, určitě více jak 5 let a nějak na něj přišla chuť, přemýšlela jsem jak to udělat, aby rozdíl nebyl znát. Musím říct, že tohle je naprostá bomba a jsem z něj nadšená, udělám si ho jen sama pro sebe a nikomu nedám ani drobeček ???? Nezůstal z něj ani kousek, nadšení gratulantů bylo obrovské a to žádné omezení nemají, takže to považuji za obrovský úspěch, rozhodně jej budeme často opakovat je luxusní a na přípravu rychlý. Pro chuť krému jsou zásadní suroviny, které najdete v poznámce, rozdíl v chuti kokosového mléka je značný a zrovna tak jeho schopnost našlehání.

Postup přípravy

  1. Nejprve jsem se pustila do přípravy piškotů, které si upečeme ideálně den předem nebo ráno. Žloutky oddělíme od bílků, z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, dáme stranou. Žloutky našleháme s cukrem, já zvolila panelu, šleháme do krémové konzistence a postupně zašleháme mouku. Nakonec velmi zlehka vmícháme bílky, pokud je budete míchat dlouho těsto bude tekuté takže zlehka a krátce.

    Pokud by se vám těsto před přidáním bílků zdálo hutné, přidejte trošku vody, bohužel ne vždy máme stejnou velikost domácích vajíček.

  2. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny, ideálně je když spodní korpus bude o něco vyšší. Do dortové formy si upneme pečící papír a nalijeme část těsta, pečeme dozlatova a to samé opakujeme.

    Korpusy necháme důkladně vychladnout.

    korpus bez vajec – vynechat kakaový prášek- postup zde zdehttp://navlnechuti.cz/kakaove-rezy-s-kokosovym-kremem-univerzalni-korpus-vegan/

  3. Připravíme si krém, který je dobré nechat 1-2 hodiny vychladit, lépe se vám s ním bude pracovat, obzvláště pokud chcete s krémem zdobit.

    Předem vychlazené kokosové mléko v plechu vyšleháme bez tekutého podílu. Buď necháme 24 hodin kokosové mléko v plechu v lednici a nebo dáme na 45 minut do mrazáku, vyjmeme pouze tuhý podíl, přendáme jej do šlehací nádoby, pomačkáme lžící, přidáme moučkový cukr a šleháme naplno.

  4. Když je mléko našlehané, všleháme ve vodní lázni rozpuštěné vychladlé kakaové máslo, do kterého jsme jen během chladnutí přidali bambucké máslo, rovněž hned přidáme šťávu z limetky a moučkový cukr. Hotovo takto připravený krém dáme do lednice.

    Nehledejte v tom žádnou vědu, prostě našleháte kokosové mléko, zašleháte další ingredience a je hotovo, jen klást důraz na to, že kakaové máslo musí být studené.

  5. Když máme krém vychlazený a korpusy vychladlé pustíme se do práce. Vezmeme si dortovou formu, do které jsme si upnuli pečící papír, vložíme upečený korpus, který polijeme silným nálevem z kávy či melty, případně přidaného rumu, já měla meltu.

    Když je melta vsáklá přidáme krém a následně překryjeme dalším korpusem, pak opět korpus polijeme nálevem z kávy či melty a opět dáme krém, pak už ze zbylého krému můžeme zdobit, nakonec dort posypeme kakaovým práškem, případně můžeme dozdobit čokoládou.

  6. Pokud byste chtěli dělat bochánky po celém dortu, bude zapotřebí 3 plechovek kokosového mléka.

    A nyní už jen nechat vychladit.

    Přeji příjemné mlsání, vážně stojí za vyzkoušení.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte