Převzato z: toprecepty.cz
- 1h
- 18 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
bezlepková mouka, univerzální směs 300 g |
300 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Náplň | |
8 kusů |
8 kusů |
80 g |
80 g |
1 hrst |
1 hrst |
10 g |
10 g |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Na vál nasypeme mouku. Ideálně 1/3 bezlepková klasická, 2/3 bílá chlebová.
-
Do mouky nastrouháme máslo, vyklopíme tvaroh, přidáme sůl, vajíčko, ocet a vypracujeme nelepivé těsto. To dáme do chladu, než připravíme jablečnou náplň.
-
Jablka omyjeme a nastrouháme na slabé plátky. Vmícháme do nich brusinky.
-
Do kastrolu na kamnech nasypeme cukr a necháme zvolna zkaramelizovat.
-
Do zkaramelizovaného cukru přidáme jablka s brusinkami a promícháme. Chvilku podusíme, než se karamel rozpustí. Necháme vychladnout.
-
Vál posypeme moukou, těsto rozdělíme na dva stejné díly. Z těsta uděláme oválný bochníček a rozválíme. Pomocí válečku přeneseme na plech s pečícím papírem.
-
Plát těsta posypeme drtí sušenek v místě, kam dáváme běžně náplň.
-
Naneseme vychladlá jablka s brusinkami a posypeme skořicí.
-
Opatrně zavineme do závinu a propícháme, aby mohla odcházet pára. Konce závinu úplně nezatlačíme, aby i tudy mohla pára odcházet.
-
Potřeme rozšlehaným vajíčkem a zlehka posypeme cukrem krupicí.
-
Dáme péct do předehřáté trouby na cca 180 °C. Doba pečení je okolo 30 minut do zlatavé barvy.
Makronutrienty
67%
6%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Sacharidy
z toho cukry |
24,6 g
6,34 g |
32,3 g
8,33 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,46 SVJ | 3,23 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,92 g
6,04 g |
13 g
7,94 g |
Bílkoviny | 2,26 g | 2,97 g |
Sůl | 0,136 g | 0,178 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů