Na rozdiel od ostatného bezlepkového pečiva Vám jeho príprava zaberie menej ako jednu hodinu pretože je kypriacim činidlom jedlá sóda. Bezlepkový sódový chlieb bez kysnutia sa hodí ako príloha ku polievkam ale aj vo forme raňajok vďaka jeho hutnej konzistencii a nutričnej hodnote
- 1h
- 10 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
400 ml |
400 ml |
30 g |
30 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
125 g |
125 g |
125 g |
125 g |
125 g |
125 g |
35 g |
35 g |
45 g |
45 g |
vláknina psyllium, jitrocelová 15 g |
15 g |
1,5 lžiček |
1,5 lžiček |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Vo väčšej miske zmiešame vlažnú vodu, med a jablčný ocot.
V druhej miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie na prípravu bezlepkového sódového chleba bez kysnutia.
Suchú misku zmiešame s tekutou ( miešame rýchlo a zároveň krátku dobu elektrickým mixérom )
Vymiešané cesto je celistvé, tuhé a jemne lepkavé.
Cesto na bezlepkový sódový chlieb bez kysnutia necháme 10 minút bez zakrytia pri izbovej teplote postáť.
-
Po 10 minútach cesto rozdelíme na dve časti a s pomocou teffovej múky vymiesime 2 bochníky, ktoré preložíme na plech vystretý papierom na pečenie.
Oba bochníky hlbšie prerežeme do kríža nožom a posypeme teffovou múkou.
Bezlepkový sódový chlieb bez kysnutia pečieme pri teplote 200°C po dobu 30 minút.
Po dopečení chlieb necháme mierne vychladnúť.
-
Tip: Ak máte radšej jemnejšie a ľahšie chleby pridajte do cesta jedno vajíčko
Makronutrienty
78%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 879 kJ | 810 kJ |
Kalorická hodnota | 210 kcal | 194 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
36,9 g
1,41 g |
34 g
1,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,69 SVJ | 3,4 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,98 g
0,511 g |
4,59 g
0,47 g |
Bílkoviny | 5,51 g | 5,07 g |
Sůl | 0,967 g | 0,891 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů