Bezlepkový mrkvový dort s citronovým krémem

Veronika's cuisine

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Bezlepkový mrkvový dort s citronovým krémem

Chtěla jsem upéct nějaký vyjímečný a nadýchaný. Vznikl tenhle krasavec který splňuje všechny kritéria které jsem si stanovila, navíc jsem vymyslela nový recept na citronóvý krém který se dá jednoduše udělat i bez laktózy. Původně měl vypadat a skládat se z úplně jiných ingrediencí, ale jak už to v kuchyni chodí většinou kuchaři a cukráři improvizují a vznikají tak nové chuťě

Postup přípravy

  1. Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů Celsia.· Nastrouháme si mrkve najemno.· Namočíme si rozinky do vody.· Smícháme žloutky s olejem a cukrem.· Vyšleháme si tuhý sníh z bílků.

  2. Do mrkve přidáme prosátou mouku se sodou, zázvorem a skořicí, olejem se žloutky a rozinky s ořechy. Důkladně promícháme. Poté přidáme do směsi tuhý sníh a jemně, ale důkladně promícháme.· Hotové těsto nalijeme do vymazané formy o průměru 18 cm nebo větší, ale korpus bude nižší.

  3. Pečeme cca 50 minut, ale pro jistotu zkontrolujeme těsto klasickým testem se špejlí. · Upečený korpus necháme vychládnout.

  4. Do misky ve vodní lázni přidáme: žloutky, šťávu z citronů a cukr. Směs neustále mícháme dokud nezmění konzistenci na hustou kaši podobnou pudinku. Poté nalijeme do kaše smetanu a zamícháme. Přilejeme vodu aby směsi bylo přesně 500 ml a přivedeme k varu. 1/3 si odlejeme a přidáme do ní vanilkový pudink, který rozmícháme. Až bude smetana vřít nalijeme do ní směs s pudinkem a asi 1 minutu povaříme do husté konzistence.

  5. Krém dáme vychládnout.· Vychlazený krém vyšleháme a naplníme s ním korpus

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte