Chtěla jsem upéct nějaký vyjímečný a nadýchaný. Vznikl tenhle krasavec který splňuje všechny kritéria které jsem si stanovila, navíc jsem vymyslela nový recept na citronóvý krém který se dá jednoduše udělat i bez laktózy. Původně měl vypadat a skládat se z úplně jiných ingrediencí, ale jak už to v kuchyni chodí většinou kuchaři a cukráři improvizují a vznikají tak nové chuťě
- 4h:15m
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
260 g |
260 g |
150 g |
150 g |
70 ml |
70 ml |
3 kusy |
3 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 hrst |
1 hrst |
1 hrst |
1 hrst |
Krém | |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
4 lžíce |
4 lžíce |
250 g |
250 g |
puding s příchutí vanilky bezlepkový, prášek 1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů Celsia.· Nastrouháme si mrkve najemno.· Namočíme si rozinky do vody.· Smícháme žloutky s olejem a cukrem.· Vyšleháme si tuhý sníh z bílků.
-
Do mrkve přidáme prosátou mouku se sodou, zázvorem a skořicí, olejem se žloutky a rozinky s ořechy. Důkladně promícháme. Poté přidáme do směsi tuhý sníh a jemně, ale důkladně promícháme.· Hotové těsto nalijeme do vymazané formy o průměru 18 cm nebo větší, ale korpus bude nižší.
-
Pečeme cca 50 minut, ale pro jistotu zkontrolujeme těsto klasickým testem se špejlí. · Upečený korpus necháme vychládnout.
-
Do misky ve vodní lázni přidáme: žloutky, šťávu z citronů a cukr. Směs neustále mícháme dokud nezmění konzistenci na hustou kaši podobnou pudinku. Poté nalijeme do kaše smetanu a zamícháme. Přilejeme vodu aby směsi bylo přesně 500 ml a přivedeme k varu. 1/3 si odlejeme a přidáme do ní vanilkový pudink, který rozmícháme. Až bude smetana vřít nalijeme do ní směs s pudinkem a asi 1 minutu povaříme do husté konzistence.
-
Krém dáme vychládnout.· Vychlazený krém vyšleháme a naplníme s ním korpus
Makronutrienty
50%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 353 kJ | 1 922 kJ |
Kalorická hodnota | 323 kcal | 459 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
26,8 g
11,2 g |
38,1 g
15,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,68 SVJ | 3,81 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
22,7 g
5,8 g |
32,3 g
8,24 g |
Bílkoviny | 4,58 g | 6,51 g |
Sůl | 0,352 g | 0,5 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů