Starší dcera poprvé ochutnala vafle v necelých pěti letech a prohlásila, že tohle jí doteď v životě chybělo. A tak jsme dostali k Vánocům vaflovač a používáme ho docela často.
- 40m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
2 hrnky |
2 hrnky |
5 g |
5 g |
1 špetka |
1 špetka |
10 g |
10 g |
75 g |
75 g |
2 kusy |
2 kusy |
4 lžíce |
4 lžíce |
Postup přípravy
-
Ve vyšší míse smíchejte mouky s vodou a droždím, vody dejte tolik, aby vzniklo husté tekuté těsto (jako na lívance). Mísu zakryjte a těsto nechejte kynout v pokojové teplotě přibližně 8 až 12 hodin. Poté vmíchejte žloutky, vlažný rozehřátý tuk a případně kokosový cukr nebo panelu. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do vaflového těsta.
-
Plotýnky dostatečně rozehřátého vaflovače zlehka potřete sádlem nebo kokosovým olejem, do vaflovače nalijte naběračku těsta, zaklopte ho a vafle usmažte. Pomocí kuchyňských kleští hotové vafle vyndejte a stejným způsobem smažte vafle i ze zbylého těsta.
-
Ještě teplé vafle podávejte dle své chuti s máslem, ořechovým "máslem", javorovým nebo datlovým sirupem, džemem, ovocem, ořechy či třeba čokoládovou omáčkou.
Makronutrienty
72%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 874 kJ | 2 533 kJ |
Kalorická hodnota | 209 kcal | 605 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
31,2 g
4,46 g |
90,4 g
12,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,12 SVJ | 9,04 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,6 g
4,09 g |
22 g
11,9 g |
Bílkoviny | 4,31 g | 12,5 g |
Sůl | 0,158 g | 0,458 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů