Tieto fantastické bezlepkové šišky sú mäkkúčke aj na druhý deň po upečení.
- 2h:30m
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
175 g |
175 g |
160 g |
160 g |
30 g |
30 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
300 ml |
300 ml |
125 g |
125 g |
2 kusy |
2 kusy |
vláknina psyllium, jitrocelová 10 g |
10 g |
1 lžička |
1 lžička |
50 ml |
50 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
na smažení 300 ml |
300 ml |
Na potření | |
300 g |
300 g |
Postup přípravy
-
V rajničke zohrejeme 1½ dcl bezlaktózového mlieka do ktorého rozpustíme bezlepkové kvasnice so štipkou soli a hnedého trstinového cukru. Kvások prekryjeme kuchynskou utierkou / bavlnenou tkaninou a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
V samostatnej miske zmiešame hladkú bielu ryžovú múku spolu s hladkou kukuričnou a kukuričným škrobom. Bokom si doložíme 2 polievkové lyžice zo zmesi na podsypanie.
-
Vykysnutý kvások vlejeme do misky s múkami prilejeme zbytok mlieka a vmiešame ostatné ingrediencie okrem psyllia a xantánovej gumy na prípravu bezlepkových šišiek. Miešame elektrickým mixérom.
Nakoniec vmiešame do cesta psylium a xantánovú gumu. Cesto je po vymiešaní hladké, tuhšie a jemne lepkavé.
Cesto spolu s miskou prekryjeme potravinovou fóliou a necháme ho kysnúť na teplom mieste po dobu 1½ hodiny.
-
Po 1½ hodine na jemne podmúčenej pracovnej doske ( múka ktorú sme si odložili z múčnej zmesi ) cesto vyvaľkáme na cca 0,5cm hrúbku.
Vykrajujeme kolieska ( v strede s jamkou ), ktoré necháme pod kuchynskou utierkou / bavlnenou tkaninou podkysnúť 30 minút. Ak chcete bacuľaté vyššie šišky nedávajte dierku.
-
Po 30 minútach kolieska vyprážame na dostatočnom množstve oleja z každej strany cca 6 minút ( vyprážame na nie prudkom plameni ).
Makronutrienty
43%
5%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 225 kJ | 1 667 kJ |
Kalorická hodnota | 532 kcal | 398 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
35,7 g
9,17 g |
26,8 g
6,88 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,57 SVJ | 2,68 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
42,6 g
3,62 g |
32 g
2,72 g |
Bílkoviny | 4,02 g | 3,01 g |
Sůl | 0,123 g | 0,092 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů