- 45m
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
300 ml |
300 ml |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
160 g |
160 g |
65 g |
65 g |
35 g |
35 g |
50 g |
50 g |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
vláknina psyllium, jitrocelová 10 g |
10 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Náplň | |
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Navrch | |
200 g |
200 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
na potření 1 kus |
1 kus |
Drobenka | |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
40 g |
40 g |
Postup přípravy
-
V rajničke ohrejeme 1 ½ dcl bezlaktózového mlieka v ktorom rozpustíme bezlepkové kvasnice spolu so štipkou soli a hnedého trstinového cukru. Kvások pokryjeme bavlnenou tkaninou / kuchynskou utierkou a necháme ho na teplom mieste podkysnúť.
Vo väčšej miske zmiešame prirodzene bezlepkové jednodruhové múky spolu so škrobom ( hladkú bielu ryžovú múku + hladkú kukuričnú múku + kukuričný škrob ). Bokom si odložíme 3 polievkové lyžice ktoré neskôr použijeme na podsypanie.
-
Do zmesi múk vmiešame podkysnutý kvások a ostatné ingrediencie okrem vlákniny a xantánovej gumy na prípravu cesta na bezlepkové moravské koláče ( miešame mixérom ).
Nakoniec do zmesi vmiešame vlákninu a xantánovú gumu. Cesto poriadne vymiešame pokiaľ sa nezačne jemne oddeľovať od okrajov misky ( cesto má lepkavú, celistvú a redšiu konzistenciu ).
Vymiešané cesto jemne posypeme odloženou zmesou múk ( cca 1 polievkovou lyžicou ) a spolu s miskou ho zakryjeme potravinovou fóliou.
Cesto na bezlepkové moravské koláče necháme kysnúť na teplom mieste po dobu 1 hodiny.
-
Po 1 hodine cesto prenesieme na pracovnú dosku podsypanú odloženou zmesou múk a vyvaľkáme ho na cca 4 cm hrúbku z ktorého vykrajujeme pohárom kolieska.
Kolieska naplníme tvarohovou plnkou ( zmiešame bezlaktózový hrudkový tvaroh spolu s citrónovou kôrou, hnedým trstinovým a vanilkovým cukrom ). Naplnené kolieska zabalíme do tvaru guľky teda ako by sme pripravovali buchty.
-
Naplnené guľky jemne stlačíme a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Stred naplníme slivkovým lekvárom, mletým makom spolu s práškovým cukrom a posypeme posýpkou ( zmiešame hnedý trstinový cukor spolu s roztopeným bezlaktózovým maslom a hladkou bielou ryžovou múkou ).
-
Takto pripravené bezlepkové moravské koláče prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie a bez pokrytia ich necháme podkysnúť po dobu 30 minút.
Po 30 minútach bezlepkové moravské koláče pečieme pri teplote 200°C po dobu 20 minút.
Upečené bezlepkové moravské koláče necháme pred konzumáciou jemne vychladnúť.
Makronutrienty
73%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 162 kJ | 1 476 kJ |
Kalorická hodnota | 278 kcal | 353 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
42,1 g
15,6 g |
53,4 g
19,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,21 SVJ | 5,34 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,41 g
4,62 g |
12 g
5,87 g |
Bílkoviny | 5,92 g | 7,52 g |
Sůl | 0,156 g | 0,198 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů