Dlouho jsem váhala, zda se pustit do vánočního pečiva, protože s bezlepkovými moukami si není radno zahrávat
- 1h
- 5 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
250 g |
250 g |
160 ml |
160 ml |
45 ml |
45 ml |
70 g |
70 g |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
4 g |
4 g |
1 g |
1 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
30 g |
30 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
Navrch | |
30 g |
30 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
rozinky si naložíme do rumu a necháme „nabobtnat“ (já nechala přes noc, ale hodinka až dvě
budou stačit)
-
smícháme mouku s cukrem, kořením, chia semínky, xantanovou gumou, práškem do pečiva a
droždím
poté přidáme teplé mléko (ne horké!), olej, citrónovou šťávu a rozinky a vypracujeme těsto
těsto necháme 30 minut pod utěrkou na teplejším místě
-
po 30 minutách si těsto trošku propracujeme a rozdělíme na 5 částí
na pomoučněném vále vytvarujeme 5 pletýnek (já vždy zatočila jen 2 „ocásky“)
-
přendáme je na plech vystlaný pečicím papírem, potřeme rozpuštěným kokosovým olejem a
posypeme mandlemi (oba konce můžeme propíchnout malou špejlí, aby se nerozmotaly při
pečení)
-
pečeme nejprve v troubě předehřáté na 200°C 5 minut, poté ztlumíme na 160°C a pečeme ještě
15 minut (je dobré mít v troubě při pečení nádobku s trochou vody, aby vánočky zůstaly vláčné)
-
hotové vánočky posypeme moučkovým cukrem
Makronutrienty
74%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 366 kJ | 1 746 kJ |
Kalorická hodnota | 327 kcal | 417 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
48,4 g
12,8 g |
61,8 g
16,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,84 SVJ | 6,18 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,2 g
7,94 g |
15,5 g
10,1 g |
Bílkoviny | 5,19 g | 6,64 g |
Sůl | 0,507 g | 0,648 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů