Bezlepkové kapustníky bez kysnutia
Kapustníky sú pre mňa neodmysliteľnou súčasťou Vianoc a štedrovečerného stolu kiss Moje bezlepkové kapustníky bez kysnutia sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, kukurice, laktózy ,… A to, že mandľová múka nie vždy patrí len do sladkých koláčikov sa presvedčíte práve v tomto recepte na kapustníky
- 1h:20m
- 12 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
máslo | 50 g |
voda | 165 ml |
mouka rýžová | 60 g |
mouka mandlová z mandlových jader | 50 g |
vláknina psyllium, jitrocelová | 20 g |
vajíčka | 4 kusy |
sůl | 1 špetka |
máslo | 2 lžíce |
brambory vařené ve slupce | 1 kus |
slanina | 60 g |
kysané bílé zelí | 60 g |
pepř černý mletý | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Najskôr si pripravíme plnku na kapustníky, t.j. zemiak uvaríme v šupke a po uvarení a vychladnutí ho popučíme. Slaninku nakrájame na kocky a orestujeme. Do orestovanej slaninky primiešame kvasenú kapustu, okoreníme a ku koncu primiešame pretlačený zemiak. Zmes necháme vychladnúť a pripravíme si cesto na bezlepkové kapustníky bez kysnutia.
-
V rajničke zahrejeme rozpustené bezlaktózové maslo s vodou. V samostatnej miske zmiešame všetky ostatné suché suroviny ( bez vajíčok ) na prípravu bezlepkových kapustníkov bez kysnutia. Vlažné maslo s vodou vmiešame do suchej misky. Miešame elektrickým mixérom ( cesto je suché a necelistvé – rozpadá sa ). Potom do cesta pridáme rozšľahané vajíčka a miešame pokiaľ cesto pod metličkami nezačne tuhnúť ( konzistencia cesta pripomína lepkavú, celistvú pastu ). Vymiešané cesto necháme pri izbovej teplote bez zakrytia po dobu 20 minút odpočinúť.
-
Po 20 minútach cesto presunieme ( vareškou ) na pomúčenú pracovnú dosku ( cesto je lepkavé ). Za pomoci múky cesto vyvaľkáme a rozdelíme na 12 častí, ktoré naplníme pripravenou kapustníkovou zmesou. Zabalíme a v rukách vytvarujeme do tvaru placky. Bezlepkové kapustníky bez kysnutia preložíme na plech vystretý papierom na pečenie. Pred pečením kapustníky ešte jemne poprepychujeme vidličkou a potrieme rozpusteným maslom.
-
Bezlepkové kapustníky bez kysnutia pečieme pri teplote 200°C po dobu cca 25 minút. Po upečení ešte teplé kapustníky znovu potrieme rozpusteným maslom ( kapustníky sú po upečení zvrchu tvrdé ale po pár minútach krásne zmäknú ).
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů