Kapustníky sú pre mňa neodmysliteľnou súčasťou Vianoc a štedrovečerného stolu kiss Moje bezlepkové kapustníky bez kysnutia sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, kukurice, laktózy ,… A to, že mandľová múka nie vždy patrí len do sladkých koláčikov sa presvedčíte práve v tomto recepte na kapustníky
- 1h:20m
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
50 g |
50 g |
165 ml |
165 ml |
60 g |
60 g |
mouka mandlová z mandlových jader 50 g |
50 g |
vláknina psyllium, jitrocelová 20 g |
20 g |
4 kusy |
4 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
Na potření | |
2 lžíce |
2 lžíce |
Náplň | |
1 kus |
1 kus |
60 g |
60 g |
60 g |
60 g |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Najskôr si pripravíme plnku na kapustníky, t.j. zemiak uvaríme v šupke a po uvarení a vychladnutí ho popučíme. Slaninku nakrájame na kocky a orestujeme. Do orestovanej slaninky primiešame kvasenú kapustu, okoreníme a ku koncu primiešame pretlačený zemiak. Zmes necháme vychladnúť a pripravíme si cesto na bezlepkové kapustníky bez kysnutia.
-
V rajničke zahrejeme rozpustené bezlaktózové maslo s vodou.
V samostatnej miske zmiešame všetky ostatné suché suroviny ( bez vajíčok ) na prípravu bezlepkových kapustníkov bez kysnutia.
Vlažné maslo s vodou vmiešame do suchej misky. Miešame elektrickým mixérom ( cesto je suché a necelistvé – rozpadá sa ).
Potom do cesta pridáme rozšľahané vajíčka a miešame pokiaľ cesto pod metličkami nezačne tuhnúť ( konzistencia cesta pripomína lepkavú, celistvú pastu ).
Vymiešané cesto necháme pri izbovej teplote bez zakrytia po dobu 20 minút odpočinúť.
-
Po 20 minútach cesto presunieme ( vareškou ) na pomúčenú pracovnú dosku ( cesto je lepkavé ).
Za pomoci múky cesto vyvaľkáme a rozdelíme na 12 častí, ktoré naplníme pripravenou kapustníkovou zmesou. Zabalíme a v rukách vytvarujeme do tvaru placky.
Bezlepkové kapustníky bez kysnutia preložíme na plech vystretý papierom na pečenie.
Pred pečením kapustníky ešte jemne poprepychujeme vidličkou a potrieme rozpusteným maslom.
-
Bezlepkové kapustníky bez kysnutia pečieme pri teplote 200°C po dobu cca 25 minút.
Po upečení ešte teplé kapustníky znovu potrieme rozpusteným maslom ( kapustníky sú po upečení zvrchu tvrdé ale po pár minútach krásne zmäknú ).
Makronutrienty
29%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 999 kJ | 677 kJ |
Kalorická hodnota | 239 kcal | 162 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,5 g
0,894 g |
7,09 g
0,606 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,05 SVJ | 0,709 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19,3 g
7,57 g |
13,1 g
5,13 g |
Bílkoviny | 5,77 g | 3,92 g |
Sůl | 0,321 g | 0,218 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů