Moje babička dělávala beleše ze sladkého kynutého těsta, pekly se nasucho na pánvi. Tak tohle nejsou ony. 😁 Toto je low carb varianta z jiných ingrediencí a pečou se v troubě. Někdo jim říká lívance, ale mně vzhledově připomínají spíš ty beleše, tak jim tak říkám. :)
Jelikož v nich není žádné sladidlo, jsou chuťově neutrální a můžete je jíst jak nasladko, tak i naslano. Třeba si je obložit jako chlebíčky.
- 1h
- 9 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
250 g |
250 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička |
1 lžička |
5 lžiček |
5 lžiček |
Postup přípravy
-
Všechny ingredience důkladně smícháme a necháme odstát cca půl hodiny. Na plech na pečící papír uděláme lžící 9 hromádek. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C 25 minut, pak otočíme a pečeme ještě 5 minut.
-
Dva jsem si dala jako sladkou tečku po jídle, i když to vlastně až tak sladké nebylo. Ovšem chuťové buňky byly maximálně uspokojeny. Jeden jsem si dala se 100% arašídovým máslem (bez soli a cukru), domácím jahodovým low carb džemem vlastní výroby a několika mandlovými lupínky. Druhý mám s džemem, tvarohem a troškou hořké čokolády.
Makronutrienty
15%
55%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 462 kJ | 190 kJ |
Kalorická hodnota | 111 kcal | 45,4 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,93 g
2,54 g |
1,2 g
1,05 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,293 SVJ | 0,12 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,8 g
2,89 g |
2,39 g
1,19 g |
Bílkoviny | 10,7 g | 4,39 g |
Sůl | 0,675 g | 0,277 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů