Kdo by neznal banánové muffiny či chlebíček? Existují tisíce variací. Obvykle se ale jedná o těsta vlhčí a hutnější, ať už jsou z obilné mouky a nebo bez ní. Jenže právě takovým moučníkům můj muž moc nefandí. Musela jsem tedy přijít s nabídkou něčeho jiného, nadýchaného. Prošla jsem spousty návodů na muffinky s banány, abych chytila nějaký pořádný nápad. Nakonec se zadařilo. Jeden z receptů mě hodně zaujal (odkaz jsem si ale neuložila a znovu se mi ho nedaří najít). A ten jsem ještě upravila, abych se pokusila o kypřejší výsledek. A rozhodně se mi to povedlo.
- 50m
- 12 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
5 kusů |
5 kusů |
2 kusy |
2 kusy |
40 g |
40 g |
50 g |
50 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička 4 g |
4 g |
nebo 1/2 lžičky mletého vanilkové lusku 1 lžička |
1 lžička |
1 hrst |
1 hrst |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Vejce vyklepejte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků se špetkou soli ušlehejte pevný sníh.
-
Žloutky rozmixujte s banány, rozpuštěným (ale ne horkým) máslem a vanilkovým extraktem.
-
Na banánovou směs nasypejte kokosovou mouku promíchanou s kypřicím práškem a navrch přidejte bílkový sníh. Sníh a mouku jemně zapracujte pomocí stěrky do banánů s máslem a žloutky, aby sníh co nejméně klesnul a zároveň v těstě nezůstaly nerozmíchané žmolky mouky.
-
Těsto rozdělte do silikonových formiček na muffiny rozložených na pečicím plechu. Košíčky plňte maximálně do ¾ výšky, aby vám při pečení nepřetekly. Povrch těsta posypejte nahrubo nasekanými ořechy.
-
Plech s muffiny vložte do trouby rozehřáté na 160 °C a pečte je přibližně 30 minut.
Makronutrienty
34%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 810 kJ | 397 kJ |
Kalorická hodnota | 194 kcal | 94,9 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,6 g
5,3 g |
5,17 g
2,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,06 SVJ | 0,517 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,5 g
5,84 g |
6,14 g
2,86 g |
Bílkoviny | 8,32 g | 4,08 g |
Sůl | 0,55 g | 0,27 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů