Bakoňská vepřová pečeně
Inspirace z Maďarska.
- 25m
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
vepřová pečeně bez kosti | 600 g |
slanina | 120 g |
cibule | 1 kus |
červená paprika | 0,5 kusu |
žampiony sterilované | 200 g |
smetana na vaření | 200 ml |
paprika sladká mletá | 2 lžičky |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 0,5 lžičky |
petrželka, petrželová nať sušená | 1 lžička |
kopr sušený | 0,5 lžičky |
vývar masový domácí | 200 ml |
hladká mouka pšeničná | 1 lžíce |
máslo čerstvé | 1 lžička |
zakysaná smetana | 4 lžíce |
Postup přípravy
-
Do hrnce dáme na velmi drobno nakrájenou slaninu, cibuli a papriku. Trochu podlijeme vývarem a nálevem ze žampionů. Na mírném ohni vaříme, aby cibule a paprika změkly. Okořeníme solí, pepřem a mletou paprikou. Během vaření podléváme vývarem. Když paprika a cibule změkne, necháme vývar úplně zredukovat. Podlijeme smetanou, přidáme žampiony a necháme přejít varem.
-
Vepřovou pečeni naklepeme na tenko (asi 2-3 mm). Osolíme, opepříme a trochu poprášíme hladkou moukou. Opečeme nasucho na nepřilnavé pánvi z každé strany cca 1-2 minuty. Pánev sundáme ze sporáku a necháme trochu zchladnout. Přidáme máslo. Teplota pánve by měla být taková, aby se máslo jen lehce rozpustilo. V rozpuštěném másle otočíme maso tak, aby se omastilo z obou stran, ale nesmí se smažit.
-
Na talíře naservírujeme přílohové halušky, maso a přelijeme omáčkou. Navrch ozdobíme zakysanou smetanou a posypeme sušenou petrželovou natí, koprem a čerstvě namletým pepřem.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů