Bakoňská vepřová pečeně

Marcela Šlehofrová - Vaříme bez tuku

Inspirace z Maďarska.

Bakoňská vepřová pečeně

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
vepřová pečeně bez kosti 600 g
slanina 120 g
cibule 1 kus
červená paprika 0,5 kusu
žampiony sterilované 200 g
smetana na vaření 200 ml
paprika sladká mletá 2 lžičky
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 0,5 lžičky
petrželka, petrželová nať sušená 1 lžička
kopr sušený 0,5 lžičky
vývar masový domácí 200 ml
hladká mouka pšeničná 1 lžíce
máslo čerstvé 1 lžička
zakysaná smetana 4 lžíce

Postup přípravy

  1. Do hrnce dáme na velmi drobno nakrájenou slaninu, cibuli a papriku. Trochu podlijeme vývarem a nálevem ze žampionů. Na mírném ohni vaříme, aby cibule a paprika změkly. Okořeníme solí, pepřem a mletou paprikou. Během vaření podléváme vývarem. Když paprika a cibule změkne, necháme vývar úplně zredukovat. Podlijeme smetanou, přidáme žampiony a necháme přejít varem.

  2. Vepřovou pečeni naklepeme na tenko (asi 2-3 mm). Osolíme, opepříme a trochu poprášíme hladkou moukou. Opečeme nasucho na nepřilnavé pánvi z každé strany cca 1-2 minuty. Pánev sundáme ze sporáku a necháme trochu zchladnout. Přidáme máslo. Teplota pánve by měla být taková, aby se máslo jen lehce rozpustilo. V rozpuštěném másle otočíme maso tak, aby se omastilo z obou stran, ale nesmí se smažit.

  3. Na talíře naservírujeme přílohové halušky, maso a přelijeme omáčkou. Navrch ozdobíme zakysanou smetanou a posypeme sušenou petrželovou natí, koprem a čerstvě namletým pepřem.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů