Bábovka je klasika už po staletí, oblíbená a pečená v tisíci variantách. Zkuste tento moučník s vůní pomeranče, je zase trochu jiný a báječný.
- 1h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
2 hrnky |
2 hrnky |
hladká mouka pšeničná celozrnná 0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
3 kusy |
3 kusy |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 špetka |
1 špetka |
2 hrsti |
2 hrsti |
4 lžíce |
4 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejprve si namočíme rozinky do rumu a šerstvé pomerančové šťávy.
Máslo si rozpustíme v hrníčku.
-
Všechny sypké suroviny smícháme, postupně přimícháme všechny mokré přísady. Vše pečlivě prošleháme metličkou, vznikne nám krémové voňavé těsto. Je-li třeba, přiředíme mlékem.
-
Těsto vlijeme do vymyzané velké formy na bábovku.
Pečeme asi 50 min/200°C.
Mírně schladlé vyklopíme na tác, pocukrujeme.
Makronutrienty
67%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 358 kJ | 1 318 kJ |
Kalorická hodnota | 324 kcal | 315 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
42,1 g
14,3 g |
40,8 g
13,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,21 SVJ | 4,08 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,1 g
7,93 g |
13,7 g
7,7 g |
Bílkoviny | 6,71 g | 6,51 g |
Sůl | 0,434 g | 0,421 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů