Baba ghannouj je nejlepší, když máte možnost lilky opálit nad ohněm, vnitřní "masíčko" tak získá kouřovou chuť, která dodává finálnímu produktu to pravé kouzlo. Pro nás závisláky plynový sporák nemající je to ale akceptovatelné i tak, že lilky opečeme pod grilem.
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Omáčka | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
100 g |
100 g |
2 kusy |
2 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
20 g |
20 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 g |
1 g |
Pita chléb | |
400 g |
400 g |
300 ml |
300 ml |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
1,5 lžiček |
1,5 lžiček |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Umyté a osušené lilky propíchejte na několika místech vidličkou. Nejprve opečte lilky - máte-li plynový sporák, zapněte hořák, lilek podržte za stopku v kleštích a opečte ho nad plameny pěkně do černa ze všech stran, až se udělají puchýře. Pak lilky přesuňte do trouby vyhřáté na 200C a upečte do měkka. Pokud plynový sporák nemáte, opečte lilky pod grilem co nejvíce, mně se většinou za tu dobu i upečou do měkka. Vložte talíř s lilky do sáčku, aby se zapařily a šla sundat slupka.
-
Lilky oloupejte a vložte do cedníku. Vymačkejte co nejvíce šťávy.
-
Lilky namačkejte vidličkou, smíchejte s ostatními ingrediencemi a dochuťte podle vlastní chuti. Česnek by neměl být příliš v popředí, stejně tak tahini nebo citronová šťáva nebo koření. Ale vyváženost chutí je pro každého někde jinde.
-
Ve výsledné kašičce můžete udělat pár korýtek a pocákat olivovým olejem a sypnout trochu práškového chilli. Používají se také semínka granátového jablka.
-
Namáčet si do tohohle dipu rohlík je sice možné, ale ne úplně cool, arabové by vás za to použili jako živý vyhledávač min, takže nebuďte líní a pitu si buď kupte nebo rovnou udělejte doma. Přísahám, že je s nimi minimum práce!
-
Smíchejte suché ingredience a přilijte olivový olej a vodu. Vypracujte v hladké, relativně pevné těsto. Vyklopte na pracovní plochu a hnětejte rukama 10-15 minut. Na robot je to docela hutné těsto, radši jsem hnětla rukama na lince. Vložte zpět do mísy a nechte vykynout zhruba 60-90 minut, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Ke konci kynutí zapněte troubu na max a nechte minimálně 30 minut rozehřívat.
-
Vyklopte těsto zpět na linku, vymačkejte vzduch, rozdělte na 8 dílků, vytvořte bochánky a nechte v igelitce ještě 20 min. odpočinout. Krom jiného nebudou klást takový odpor při vyvalování.
-
Vyválejte na tenké placky, cca 4 mm???, a prostřete na dlaždici nebo vámi zvolený pečící instrument. Pečte 2-3 minuty, chcete-li placky křupavější, pečte dle libosti.
Makronutrienty
69%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 709 kJ | 2 316 kJ |
Kalorická hodnota | 169 kcal | 554 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
24,8 g
1,53 g |
80,9 g
4,99 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,48 SVJ | 8,09 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,48 g
1,09 g |
21,2 g
3,56 g |
Bílkoviny | 4,8 g | 15,7 g |
Sůl | 0,8 g | 2,61 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů