Baba ganoush - orientální dip z pečených lilků

Jídelní plán

Pokud milujete chutě východu, tohle je vynikající recept na dip z pečených lilků BABA GANOUSH (GANUŠ). Je to nejen vynikající dip, můžete ho ale jíst s pečivem nebo zeleninou jako rychlou a zdravou svačinu nebo večeři. Výborný je v kombinaci s balkánským sýrem a olivami.

Baba ganoush - orientální dip z pečených lilků

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
lilek baklažán 800 g
tahini, sezamová pasta 50 g
olivový olej 2 lžíce
česnek 2 stroužky
citronová šťáva, čerstvá 2 lžíce
pepř černý mletý 1 špetka
sůl 0,5 lžičky
koriandr čerstvý nať 1 hrst
římský kmín mletý, cumin 1 g

Postup přípravy

  1. Troubu rozehřejeme na 220°C. Lilky pečeme v troubě cca 30 minut v celku do měkka - když jsou hotové, dužina hodně změkne a slupka zkrabatí. Hotové lilky necháme vychladnout nebo zchladíme pod studenou vodou. Rozkrojíme a lžičkou vyškrábeme. Slupku a stopku můžete vyhodit - nepoužívá se. Vydlabanou dužinu hned pokapeme citronovou šťávou - nebude dál hnědnout. Pak ji nasekáme nožem nebo vymixujeme - záleží na vás. My pastu připravujeme v blenderu. Do mixéru dáme lilkovou hmotu a veškeré další ingredience. Rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a případně doladíme dalším česnekem, solí, pepřem, římským kmínem a citronem nebo limetkou. Pokud máte rádi ostřejší, můžete přidat špetku chilli. Takto připravenou pastu jde snadno zamrazit pro příště:) Podáváme posypané nasekaným koriandrem. Pokud ho nemáte rádi, lze nahradit listovou petrželkou nebo nasekanou zelenou cibulkou. Tip: Pokud máte otevřený oheň, je možné lilky připravit také na grilu.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů