Baba ganoush - orientální dip z pečených lilků
Pokud milujete chutě východu, tohle je vynikající recept na dip z pečených lilků BABA GANOUSH (GANUŠ). Je to nejen vynikající dip, můžete ho ale jíst s pečivem nebo zeleninou jako rychlou a zdravou svačinu nebo večeři. Výborný je v kombinaci s balkánským sýrem a olivami.
- 40m
- 4 porce
- jednoduché
- Lchf, low carb
- Paleo
- Pečení
- Primal
- Rostlinný původ
- Středomořská
- Svačiny a přesnídávky
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
- Whole30
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
lilek baklažán | 800 g |
tahini, sezamová pasta | 50 g |
olivový olej | 2 lžíce |
česnek | 2 stroužky |
citronová šťáva, čerstvá | 2 lžíce |
pepř černý mletý | 1 špetka |
sůl | 0,5 lžičky |
koriandr čerstvý nať | 1 hrst |
římský kmín mletý, cumin | 1 g |
Postup přípravy
-
Troubu rozehřejeme na 220°C. Lilky pečeme v troubě cca 30 minut v celku do měkka - když jsou hotové, dužina hodně změkne a slupka zkrabatí. Hotové lilky necháme vychladnout nebo zchladíme pod studenou vodou. Rozkrojíme a lžičkou vyškrábeme. Slupku a stopku můžete vyhodit - nepoužívá se. Vydlabanou dužinu hned pokapeme citronovou šťávou - nebude dál hnědnout. Pak ji nasekáme nožem nebo vymixujeme - záleží na vás. My pastu připravujeme v blenderu. Do mixéru dáme lilkovou hmotu a veškeré další ingredience. Rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a případně doladíme dalším česnekem, solí, pepřem, římským kmínem a citronem nebo limetkou. Pokud máte rádi ostřejší, můžete přidat špetku chilli. Takto připravenou pastu jde snadno zamrazit pro příště:) Podáváme posypané nasekaným koriandrem. Pokud ho nemáte rádi, lze nahradit listovou petrželkou nebo nasekanou zelenou cibulkou. Tip: Pokud máte otevřený oheň, je možné lilky připravit také na grilu.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů