Receptů na azu je velké množství a tak jsem pátrala po nějakém základním, od kterého bych se mohla odrazit. Nakonec jsem zjistila, že základem je hovězí (nebo skopové) maso, rajský protlak, kvašené okurky, brambory a česnek, někdy se může přidávat i paprika nebo mrkev. Recept, podle kterého jsem částečně postupovala, najdete tady. Jen jsem trochu pozměnila přípravu a brambory jsem nepřidávala do směsi, ale dala bokem.
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
500 g |
500 g |
100 g |
100 g |
4 kusy |
4 kusy |
1 kus |
1 kus |
500 g |
500 g |
4 kusy |
4 kusy |
5 g |
5 g |
1 kus |
1 kus |
2 zrnka |
2 zrnka |
10 lžiček |
10 lžiček |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Maso pokrájejte na větší kostky, osolte, opepřete a promíchejte
-
Osmahněte cibuli, když začne chytat barvu, přidejte maso a zprudka ze všech stran osmahněte
-
Přidejte protlak, promíchejte, nechte z něj vysmažit vodu - trvá to tak 1-2 minuty - kdybyste ho nenechali vymažit, mohl by být základ potom moc kyselý
-
Mírně podlijte vodou nebo vývarem, přidejte bobkový list, nové koření a na mírnějším plameni duste aspoň dvě hodiny
-
Maso občas promíchejte a dle potřeby podlijte - mám zkušenost, že první hodinu se maso podlévat nemusí, po hodině už je potřeba větší ostražitost - vodu je lepší přidávat po troškách, abychom nedali moc - pak by se maso místo dušení vařilo
-
Když se vám maso dusí už hodinu, můžete si připravit okurky a brambory - pokrájejte je na menší kostičky
-
Brambory propláchněte, osušte a v míse nebo přímo na pečícím papíře smíchejte se 3 lžícemi oleje a osolte
-
Brambory dejte péct do trouby pod gril na 200 stupňů asi na 20 minut, v polovině doby a ke konci pečení promíchejte - pokud nemáte gril, opečte brambory klasicky v troubě - doba přípravy se pak ale prodlouží asi na 40 minut - nebo si je osmahněte na pánvi
-
Když je maso hotové, přidejte k němu okurky - správně by měly být kvašáky, ale ty se dnes špatně shánějí, takže jsem dala kupované kyselé
-
Okurky s masem 5 minut prohřejte
-
K masovému základu přimíchejte upečené brambory - nebo je nechte bokem na přílohu jako já
-
Dle potřeby oslaďte, osolte a opepřete
-
Hotovou směs rozdělte na talíře, na každou porci dejte čerstvě strouhaný česnek a ozdobte sekanou petrželkou
-
Na závěr malá poznámečka - opravdu dejte ten česnek až na závěr a strouhaný, je u azu tou pomyslnou třešničkou na dortu
Makronutrienty
47%
35%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 451 kJ | 1 722 kJ |
Kalorická hodnota | 108 kcal | 412 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,8 g
1,54 g |
41,3 g
5,88 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,08 SVJ | 4,13 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,04 g
0,622 g |
15,4 g
2,37 g |
Bílkoviny | 8,1 g | 30,9 g |
Sůl | 4,15 g | 15,8 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů