Azu po tatarsku

Michaela Rau

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

Azu po tatarsku

Receptů na azu je velké množství a tak jsem pátrala po nějakém základním, od kterého bych se mohla odrazit. Nakonec jsem zjistila, že základem je hovězí (nebo skopové) maso, rajský protlak, kvašené okurky, brambory a česnek, někdy se může přidávat i paprika nebo mrkev. Recept, podle kterého jsem částečně postupovala, najdete tady. Jen jsem trochu pozměnila přípravu a brambory jsem nepřidávala do směsi, ale dala bokem.

Postup přípravy

  1. Maso pokrájejte na větší kostky, osolte, opepřete a promíchejte

  2. Osmahněte cibuli, když začne chytat barvu, přidejte maso a zprudka ze všech stran osmahněte

  3. Přidejte protlak, promíchejte, nechte z něj vysmažit vodu - trvá to tak 1-2 minuty - kdybyste ho nenechali vymažit, mohl by být základ potom moc kyselý

  4. Mírně podlijte vodou nebo vývarem, přidejte bobkový list, nové koření a na mírnějším plameni duste aspoň dvě hodiny

  5. Maso občas promíchejte a dle potřeby podlijte - mám zkušenost, že první hodinu se maso podlévat nemusí, po hodině už je potřeba větší ostražitost - vodu je lepší přidávat po troškách, abychom nedali moc - pak by se maso místo dušení vařilo

  6. Když se vám maso dusí už hodinu, můžete si připravit okurky a brambory - pokrájejte je na menší kostičky

  7. Brambory propláchněte, osušte a v míse nebo přímo na pečícím papíře smíchejte se 3 lžícemi oleje a osolte

  8. Brambory dejte péct do trouby pod gril na 200 stupňů asi na 20 minut, v polovině doby a ke konci pečení promíchejte - pokud nemáte gril, opečte brambory klasicky v troubě - doba přípravy se pak ale prodlouží asi na 40 minut - nebo si je osmahněte na pánvi

  9. Když je maso hotové, přidejte k němu okurky - správně by měly být kvašáky, ale ty se dnes špatně shánějí, takže jsem dala kupované kyselé

  10. Okurky s masem 5 minut prohřejte

  11. K masovému základu přimíchejte upečené brambory - nebo je nechte bokem na přílohu jako já

  12. Dle potřeby oslaďte, osolte a opepřete

  13. Hotovou směs rozdělte na talíře, na každou porci dejte čerstvě strouhaný česnek a ozdobte sekanou petrželkou

  14. Na závěr malá poznámečka - opravdu dejte ten česnek až na závěr a strouhaný, je u azu tou pomyslnou třešničkou na dortu

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte