Pomazánky je možné udělat prakticky z čehokoliv a překvapí variabilitou chutí podle toho, co je zrovna v sezóně k dispozici. U nás teď na jaře klíčíme o stošest a z procházek si domů přineseme vždy pár lístků jarních bylinek, takže každá naše pomazánka je výživným a vitamínovým elixírem. Tenhle recept je na avokádovou pomazánku.
Tuk obsažený v avokádu je jeho největším benefitem. Obsahuje přes 60 % mononenasycených kyselin, okolo 15 % nasycených mastných kyselin, zhruba 10 % polynenasycených mastných kyselin (PUFA). Mononenasycené a mastné kyseliny jsou pro tělo velmi prospěšné a právě jich tu je více než 3/4. PUFA nejsou pro tělo ideální, ale jedno avokádo obsahuje v těchto tucích pouze zhruba 1 % kalorického příjmu za den, což je zanedbatelné množství. Tělo zdravého jedince snese až 5 % kalorického příjmu z PUFA a navíc avokádo se nejčastěji konzumuje za studena bez přímého vystavování vysokým teplotám, což z PUFA obsažených v avokádu dělá ještě více „přátelské“ tuky. Avokádová pomazánka je tak super zdravá záležitost.
Vitamíny a minerály jsou další úžasnou stránkou avokáda. Nejvýše jsou zastoupeny vitamíny K1, B9, B6, E, C, B5, a minerály Draslík, Hořčík, Mangan. Samozřejmě obsahuje i další vitamíny a minerály, které jsou pro tělo nezbytné, jejich seznam je pěkně dlouhý.
- 5m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Pomazánka | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
20 g |
20 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
1 g |
1 g |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Avokádo rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme mixérem. Přidáme na jemno nakrájené lístky medvědího česneku a jarní cibulku. Ochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem (pokud děláme pro děti, tak si ho od pustíme). Mažeme na kváskový chléb nebo houstičky
-
TIP NAVÍC:
Medvědí česnek v pomazánce zastoupí klasický česnek. Pokud ho doma nemáte, pak použijte rozdrcený česnek v množství dle chuti.
Pomazánka získá vitamínové grády přidáním dalších jarních bylinek jako jsou třeba lístky pampelišky, která má mimo jiné výborné detoxikační účinky a posiluje játra.
Pomazánka se hodí jak na klasické pečivo, tak ji můžeme mazat třeba na krekry, slané variace palačinek, vaflí nebo jen tak na kousky zeleniny.
Makronutrienty
37%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 563 kJ | 648 kJ |
Kalorická hodnota | 135 kcal | 155 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,17 g
1,06 g |
9,39 g
1,21 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,817 SVJ | 0,939 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,8 g
1,72 g |
13,6 g
1,98 g |
Bílkoviny | 1,97 g | 2,27 g |
Sůl | 0,388 g | 0,447 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů