Chcete oživit své saláty nebo hledáte dip k masu či zelenině? Pak je avokádová majonéza skvělou volbou. Na rozdíl od klasické si ji můžete dopřát, ať vyznáváte jakýkoli přístup ke stravování. Avokádová majonéza je vhodná při paleo, low carb, keto, vegan i raw stravě, stejně jako při programu Whole30 i AIP eliminaci. Navíc ji máte za pár minut hotovou a můžete ihned podávat.
Na výrobu avokádové majonézy se skvěle hodí rafinovaný olivový olej, který na rozdíl od extra panenského nemá tak výraznou chuť a vůni. Dále můžete použít avokádový olej nebo různé ořechové či semínkové oleje. Vždy se snažte volit oleje nevýrazné chuti, protože chuť oleje ovlivní i chuť výsledné majonézy.
- 3m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Majonéza | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Avokádo zbavíme slupky a dáme do mísy.
Přidáme prolisovaný česnek a ostatní ingredience.
Vše rozmixujeme do hladka.
-
Avokádová majonéza se skvěle hodí pro oživení vašich hlavních chodů. Výborná je například k batátovým či květákovým plackám nebo zeleninovým hranolkám v kombinaci s různými steaky. Dále si ji vychutnáte jako dip k čerstvé zelenině nebo chipsům.
Makronutrienty
25%
6%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 996 kJ | 641 kJ |
Kalorická hodnota | 238 kcal | 153 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,39 g
0,592 g |
5,4 g
0,381 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,839 SVJ | 0,54 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
23,4 g
3,28 g |
15 g
2,11 g |
Bílkoviny | 1,88 g | 1,21 g |
Sůl | 2,48 g | 1,6 g |
Alergeny
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů