Jde o recept pastevců ovcí, který se liší použitým kořením region od regionu. Dá se použít co vás napadne podle vaší chutě a cítění.
- 10h
- 6 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Základ | |
---|---|
600 g |
600 g |
1 kus |
1 kus |
200 g |
200 g |
Marináda | |
150 ml |
150 ml |
2 špetky |
2 špetky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
cca 1 lžička, místo sumahu lze použít pár střiků bílého suchého vína 1 g |
1 g |
Postup přípravy
-
Maso odblaníme a nakrájíme na kostky 3x3cm. Z oleje a koření si připravíme marinádu. Množství koření si upravte podle svého, můžete přidat i chilli. Maso nechte naložené v marinádě alespoň přes noc. Druhý den si nakrájejte na kostky i slaninu a cibuli (místo slaniny je výborný také iberijský špek). Na špejle střídavě napichujte cibuli, slaninu a maso. A teď s tím šup na ohýnek či gril. Během opékání potírejte zbylou marinádou. Lze upéci na střední teplotu také v troubě. Jako příloha je vhodná rýže / květáková rýže, nekvašený chléb a zeleninové saláty.
Makronutrienty
2%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 751 kJ | 1 233 kJ |
Kalorická hodnota | 419 kcal | 295 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
1,07 g
0,324 g |
0,753 g
0,228 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,107 SVJ | 0,075 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
41,9 g
12,7 g |
29,5 g
8,93 g |
Bílkoviny | 11 g | 7,72 g |
Sůl | 0,406 g | 0,286 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů