Alsaský koláč bez lepku, laktózy a vajec

Radka

Tenhle koláč se prý připravoval jako první pečivo na německém území, když se roztápěla pec na chleba. Dnes Alsasko patří do Francie, ale tenhle koláč se dělá dál i v Německu. Z těsta uděláte i skvělou pizzovou kapsu Calzone.

Alsaský koláč bez lepku, laktózy a vajec

Suroviny pro 8 osob

Čeho Kolik
bezlepková mouka, univerzální směs 300 g
zakysaná smetana 2 lžíce
sůl 1 lžička
droždí sušené 5 g
med včelí 1 lžíce
olivový olej 1 lžíce
slanina anglická 150 g
cibule červená 1 kus
cibulka jarní, sečka 4 kusy
kapusta růžičková 150 g
zakysaná smetana 2 lžíce
pepř černý mletý 1 špetka

Postup přípravy

  1. Troubu rozpálíme na 260°C. V kynoucí míse s poklopem smícháme mouky, sůl. V odměrce si rozmícháme med a zakysanou smetanu, dolijeme do 300 ml teplou vodu. Do promíchané směsi mouk se solí, přisypeme 5 g sušeného droždí a na něj přilijeme celý objem tekutiny. Rukou vyhněteme polotuhé vláčné těsto. Mísu překryjeme potravinářskou folií nebo poklopem a necháme 1,5 hodiny na lince kynout (kynutí můžeme uspíšit v troubě vyhřáté na 40 stupňů - cca 45 minut).

  2. Po vykynutí k těstu přidáme olivový olej a znova propracujeme. Vzniklé hladké těsto rozdělíme na polovinu a z každé na plechu posypaném rovnoměrně moukou rozválíme obdélník o výšce max 0,5 cm. Necháme odpočinout. Okraje můžeme potřít zbytkem zakysané smetany nebo olejem.

  3. Na pánvi zpěníme plátky slaniny s cibulí a jarními cibulkami a přidáme pokrájené kapustičky, smažíme při středním plameni jen krátce cca 2 minuty. Necháme zchladnout a rovnoměrně rozdělíme na plochu obou těst. Opepříme, strouhneme trochu muškátového oříšku a lžičkou ještě poklademe místy zakysanou smetanu.

  4. Pečeme v horké troubě co to dá, já např. na 260°C pečení z obou stran cca 12 minut. Po upečení vyndáme na mřížku a krájíme na obdélníky.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů