Alsaský koláč bez lepku, laktózy a vajec
Tenhle koláč se prý připravoval jako první pečivo na německém území, když se roztápěla pec na chleba. Dnes Alsasko patří do Francie, ale tenhle koláč se dělá dál i v Německu. Z těsta uděláte i skvělou pizzovou kapsu Calzone.
- 2h
- 8 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
bezlepková mouka, univerzální směs | 300 g |
zakysaná smetana | 2 lžíce |
sůl | 1 lžička |
droždí sušené | 5 g |
med včelí | 1 lžíce |
olivový olej | 1 lžíce |
slanina anglická | 150 g |
cibule červená | 1 kus |
cibulka jarní, sečka | 4 kusy |
kapusta růžičková | 150 g |
zakysaná smetana | 2 lžíce |
pepř černý mletý | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Troubu rozpálíme na 260°C. V kynoucí míse s poklopem smícháme mouky, sůl. V odměrce si rozmícháme med a zakysanou smetanu, dolijeme do 300 ml teplou vodu. Do promíchané směsi mouk se solí, přisypeme 5 g sušeného droždí a na něj přilijeme celý objem tekutiny. Rukou vyhněteme polotuhé vláčné těsto. Mísu překryjeme potravinářskou folií nebo poklopem a necháme 1,5 hodiny na lince kynout (kynutí můžeme uspíšit v troubě vyhřáté na 40 stupňů - cca 45 minut).
-
Po vykynutí k těstu přidáme olivový olej a znova propracujeme. Vzniklé hladké těsto rozdělíme na polovinu a z každé na plechu posypaném rovnoměrně moukou rozválíme obdélník o výšce max 0,5 cm. Necháme odpočinout. Okraje můžeme potřít zbytkem zakysané smetany nebo olejem.
-
Na pánvi zpěníme plátky slaniny s cibulí a jarními cibulkami a přidáme pokrájené kapustičky, smažíme při středním plameni jen krátce cca 2 minuty. Necháme zchladnout a rovnoměrně rozdělíme na plochu obou těst. Opepříme, strouhneme trochu muškátového oříšku a lžičkou ještě poklademe místy zakysanou smetanu.
-
Pečeme v horké troubě co to dá, já např. na 260°C pečení z obou stran cca 12 minut. Po upečení vyndáme na mřížku a krájíme na obdélníky.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů