Tenhle koláč se prý připravoval jako první pečivo na německém území, když se roztápěla pec na chleba. Dnes Alsasko patří do Francie, ale tenhle koláč se dělá dál i v Německu.
Z těsta uděláte i skvělou pizzovou kapsu Calzone.
- 2h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
bezlepková mouka, univerzální směs 200g Schar mixB + 100 Doves Farm samokypřící 300 g |
300 g |
Madeta bez laktózy 2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
5 g |
5 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
Navrch | |
150 g |
150 g |
1 kus |
1 kus |
4 kusy |
4 kusy |
uvařené a okapané 150 g |
150 g |
Madeta bez laktózy - zbytek kelímku 2 lžíce |
2 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Troubu rozpálíme na 260°C.
V kynoucí míse s poklopem smícháme mouky, sůl. V odměrce si rozmícháme med a zakysanou smetanu, dolijeme do 300 ml teplou vodu. Do promíchané směsi mouk se solí, přisypeme 5 g sušeného droždí a na něj přilijeme celý objem tekutiny. Rukou vyhněteme polotuhé vláčné těsto. Mísu překryjeme potravinářskou folií nebo poklopem a necháme 1,5 hodiny na lince kynout (kynutí můžeme uspíšit v troubě vyhřáté na 40 stupňů - cca 45 minut).
-
Po vykynutí k těstu přidáme olivový olej a znova propracujeme. Vzniklé hladké těsto rozdělíme na polovinu a z každé na plechu posypaném rovnoměrně moukou rozválíme obdélník o výšce max 0,5 cm. Necháme odpočinout. Okraje můžeme potřít zbytkem zakysané smetany nebo olejem.
-
Na pánvi zpěníme plátky slaniny s cibulí a jarními cibulkami a přidáme pokrájené kapustičky, smažíme při středním plameni jen krátce cca 2 minuty. Necháme zchladnout a rovnoměrně rozdělíme na plochu obou těst. Opepříme, strouhneme trochu muškátového oříšku a lžičkou ještě poklademe místy zakysanou smetanu.
-
Pečeme v horké troubě co to dá, já např. na 260°C pečení z obou stran cca 12 minut. Po upečení vyndáme na mřížku a krájíme na obdélníky.
Makronutrienty
68%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Sacharidy
z toho cukry |
33,8 g
2,2 g |
37 g
2,41 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,38 SVJ | 3,7 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,9 g
4,62 g |
13 g
5,05 g |
Bílkoviny | 3,98 g | 4,36 g |
Sůl | 1,03 g | 1,13 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů