Zpracované versus základní potraviny. Kterým je lepší dát přednost?

Zpracované versus základní potraviny. Kterým je lepší dát přednost?

Není kalorie jako kalorie. Výživové přínosy potravin nezáleží pouze na jejich složení. Velký vliv má také míra a způsob jejich zpracování. Během sestavování zdravého jídelníčku je důležité zaměřit se především na vhodně zvolené potraviny. Se správným výběrem vám pomůže také dělení potravin právě podle stupně jejich zpracování.

Rozdělení potravin podle stupně zpracování

Při dělení potravin vycházíme z článku Klasifikace potravin podle stupně technologického zpracování a jejich využití v prevenci civilizačních onemocnění autorů Matěje Kohutiara, Hany Krejčí a Jana Vyjídáka. Jak tedy potraviny dělíme? 

1) Nezpracované a minimálně zpracované potraviny

Cílem prvního stupně zpracování je zvýšení trvanlivosti produktů, ponechání co nejvyšší výživové hodnoty potravin a ulehčení přípravy jídla. Patří sem sušení, mrazení, chlazení, vakuování, filtrace, drcení, dělení, tepelné ošetření, pasterizace a fermentace. Výsledkem je třeba mražené ovoce a zelenina, chlazené maso, jogurty, vejce, čerstvé těstoviny, koření, káva nebo čaj. 

2) Zpracované ingredience

Mezi zpracované ingredience spadají pomocníci pro přímé využití v kuchyni. Jedná se o různé druhy olejů, máslo, sádlo, cukr, cukerné sirupy, melasu, med, škroby a také sůl. 


TIP: Potravinové skupiny 1 - 2 doporučujeme ke každodenní konzumaci. Mějte ale na paměti, že čím méně je potravina zpracovaná, tím lépe pro naše tělo. Vysoce zpracované potraviny do zdravého jídelníčku nepatří, a proto jejich konzumaci nepodporujeme. Chcete vědět víc? Sledujte naše tipy na zdravá jídla! Kvalitu poznáte podle štítku „vaříme ze základu“ uvedeného u jednotlivých receptů. Nutričně nevýhdné a rafinované potraviny jako cukr, bílá mouka jsou ze štítku vyloučeny.

3) Zpracované potraviny

Zpracované potraviny vznikají kombinací první a druhé kategorie. Výrobci se pouštějí do dalších technologických úprav, aby ještě více prodloužili životnost výrobků a zvýšili senzorickou kvalitu potravin. Výsledkem jsou produkty s jednoduchým složením, jako je konzervovaná zelenina, ovoce či luštěniny, solené ořechy, sýry, šunky, rybí konzervy, solené, sušené nebo uzené maso, pivo, víno a čerstvý chléb.

4) Vysoce zpracované potraviny (UZPP)

Vysoce zpracované potraviny s dlouhou životností obsahují obvykle 5 a více ingrediencí, jsou nadupané kaloriemi a ukrývají v sobě vysoký podíl tuků, cukrů a soli, aromata, barviva a další aditiva. Lidskému tělu ale přitom nepřináší žádné plusy.  Naopak, významně se podílejí na zvýšení hmotnosti a tukové tkáně, podporují rozvoj civilizačních chorob.
Mezi časté složky těchto potravin patří ztužené tuky, invertní cukr, tavicí soli a další nezdravé látky. Cílem výrobců je produkt určený k přímé konzumaci, se kterým nebude mít spotřebitel žádnou práci a s chutí si ho bude kupovat opakovaně. Spadají sem sladké i slané pochutiny, jako jsou čokolády, oplatky, bonbony, smažené brambůrky, krekry, slazené nápoje a další výrobky. 


Vysoce zpracované potraviny mohou být spojené se vznikem

- trávicích potíží,
- snížené imunity,
- onemocnění štítné žlázy,
- vysokého krevního tlaku,
- kardiovaskulárních chorob,
- diabetu 2. typu,
- nádorových onemocnění,
- kožních problémů,
- nadváhy a obezity.


5 důvodů, proč dát přednost minimálně zpracovaným potravinám

1) Zajímavý obsah prospěšných látek

Základní a minimálně zpracované potraviny jsou zajímavé především z hlediska obsahu zdraví prospěšných látek. Jsou kvalitním zdrojem bílkoviny, sacharidů, tuků, vlákniny, vitaminů i minerálů. Snadno z nich poskládáte zdravý jídelníček tak, abyste svému tělu poskytli dostatek všech živin a dosáhli svého vytouženého cíle. A nezáleží na tom, zda chce shodit nadbytečná kila, přibrat, vyrýsovat postavu nebo zlepšit trávení. 

2) Pozitivní dopad na naše zdraví

Pokud budete své tělo pravidelně zásobovat potravinami s obsahem všech potřebných živin, odmění se vám silnější obranyschopností a odolností vůči různým chorobám. Navíc získáte více energie, kterou využijete při práci, péči o děti i sportu. 

3) Dobrý pocit z přípravy jídla

Potraviny s minimálním zpracováním je většinou nutné nějakým způsobem dále kuchyňsky upravit. Získáte tak téměř neomezený prostor k novým gurmánským zážitkům. Můžete zkoušet nové kombinace surovin, začít používat čerstvé bylinky nebo sáhnout po netradičním koření. Do příprav se nebojte zapojit celou rodinu. Uvidíte, že společně uvařené jídlo vám bude chutnat ještě lépe.   

4) Lepší nálada

Neustálá konzumace sladkostí a potravin s vysokým glykemickým indexem nepřirozeně hýbe s hladinou krevního cukru. Kolísání glykémie způsobuje výkyvy v hladině energie a přináší nepříjemné psychické stavy. Snižuje se tak nálada a vytrácí se i celkový elán do života. Přesedláním na minimálně zpracované potraviny opustíte začarovaný kruh a budete v psychické pohodě.  

5) Úspora peněz

Základní potraviny v nákupním košíku s radostí uvítá i vaše peněženka. Polotovary, cukrovinky, chipsy a sladké limonády jsou často finančně mnohem náročnější než vaření z co nejméně zpracovaných potravin. 


Nově se o opravdovém jídle dozvíte také v Průvodci skutečným jídlem. 



Líbil se vám článek? Šiřte ho dál!