Zahřejte se zimním kořením
Skořice, badyán, hřebíček… Nejen že krásně voní, ale prohřejí vás do posledního článku prstů. Pojďte se inspirovat….
Zázvor
Rostlina zvaná zázvorovník pochází z
jihu Asie. Pro zajímavost je možné si zázvor zasadit i v našich podmínkách, kde
ale tvoří menší oddenky. Jako koření se používají právě jeho dužnaté oddenky,
které vypadají na první pohled vlastně docela nenápadně. Za jejich jemnou
citrusovou vůní se však skrývá záplava výrazné štiplavé chuti. Zázvor je mocným
prostředkem proti nachlazení, zánětům, vředům a také proti bolesti. V zimních
měsících nepřijde nazmar v žádné domácnosti. Jednoduchým a účinným způsobem,
jak zázvor dostat do těla, je připravit si zázvorový čaj. Radíme vhodit
nastrouhaný zázvor a několik minut povařit. Čaj je možno dochutit citronem a
medem.Výborným elixírem zdraví je též mangové
smoothie se zázvorem. Nastrouhaným zázvorem take můžeme přiostřit jakoukoli
domácí limonádu. Chcete-li zakomponovat tuto úžasnou zimní surovinu do cukroví,
můžete zadělat těsto buď na tradiční zázvorky, nebo vyzkoušet tento
moderní recept na pohankové zázvorové
sušenky.
Zázvorové sušenky si můžete užít i pokud se stravujete nízkosacharidově.
Kardamom
Tato aromatická přísada zatím v česku
přílíš známá není. Ve specializovaných obchůdcích s kořením a na asijských
tržnicích ale kardamom seženeme bez problémů. Jako koření se pěstují různé
druhy kardamomu, u nás jsou k dostání dva nejznámější druhy. Zelený kardamom
jsou drobné tobolky, uvnitř kterých se
nachází aromatická semínka. Černý kardamom má větší a tužší hnědé tobolky. Toto
koření, které obsahuje velké množství aromatických olejů, má své místo v kuchyních
celého svět. Je jednou z hlavních složek indického kořeněného čaje masala a také
legendární vietnamské polévky pho. Recept je původně vytvořen pro pomalý hrnec,
ale věřte, pho se dá obdobným způsobem připravit i na plotně. Pořádná miska
této vydatné hovězí polévky dokáže parádně posílit Vaše tělo i mysl.
To, že je kardamom tím pravým zimním kořením,
může dokázat i jeho hojné použití v severské kuchyni. Finové si bez něj
například nedokážou představit svůj tradiční chléb zvaný pulla. U nás zase našel uplatnění v paleo mrkvovém dortu.
Skořice
V domově provoněném skořicí se v zimě
většina z nás cítí dobře – tak jako ruka v rukavici. Skořice má nasládlou vůni,
která zlepšuje náladu. Výborně se snoubí například s ovocem a dýní, ale dají se
s ní originálním způsobem dochutit i marinády na maso. Kdo si dokáže představit
zimu bez svařeného vína? A vůbec, fantazii se meze nekladou – kromě vína si
můžete za pomoci skořice a dalšího koření připravit svařený mošt, cider či
dokonce svařené pivo, které je oblíbeným hřejivým nápojem třeba v sousedním
Polsku. Ze severní Evropy, konkrétně ze Švédska, pochází recept na skořicové
šneky. Recept na jejich bezlepkovou a zdravější verzi najdte zde. Skořici nedoporučujeme
konzumovat ve velkých dávkách – jednak má palčivou chuť, jednak obsahuje látky
se silnými farmaceutickými účinky. Pozor bychom si měli dávat na obsahovou
látku zvanou kumarin. V souvislosti s ním je dobré vědět, že na trhu se
vyskytují 2 typy skořice ze dvou různých druhů skořicovníku. Svitky z kůry
skořicovníku cejlonského jsou tenké, křehké a na koncích roztřepené. Vyznačují
se velmi nízkým obsahem kumarinu. Ze skořicovníku čínského, který má obsah
škodlivého kumarinu daleko vyšší, se získávají svitky pevné a celistvé, tvořené
silnější vrstvou kůry. Stejně jako u všech druhů koření zde platí rada, že je
lepší si raději připlatit za kvalitnější surovinu, než nakupovat velké množství
levných alternativ.