Veselé avokádo – rozhovor s autorkou Táňou Kajanovou
Proč by si ti, co se rozhodli žít Low Carb stylem, nemohli dopřát „úplně stejné“ cukrářské dobroty jako ti, co se stran cukru nijak neomezují? A musí oslavenec přijít o svůj narozeninový dort jen kvůli odlišnému stravovacímu stylu?
Tatiana Kajanová je autorkou úspěšného food blogu Veselé avokádo. Sama se stravuje podle zásad Low Carb (o nich se můžete dočíst i jinde na těchto stránkách), a především tvoří, peče, vaří a kuchaří ve shodě s touto nízkosacharidovou dietou. Zkoumá staré postupy, objevuje nové a průběžně fotí všechny dobroty, co vznikají pod jejíma šikovnýma rukama. Své recepty i s obrázky pak vystavuje na sociálních sítích. Výsledky svého snažení nedávno vydala v netypické kuchařce, kterou vám tímto chceme představit.
Táňo, vím o vás, že jste původně vyučená cukrářka s praxí v pražském “Kontíku”. Ráda pečete dezerty i cukroví, ale přitom se sacharidům vyhýbáte. Jak to jde dohromady?
Není to tak těžké.
Před lety jsem na sobě vyzkoušela různé výživové styly. Původní příčina byla mimo jiné váha, stejně jako u dalších lidí. A v Low Carb jsem se našla, protože na mě působil i v jiných směrech, vyhovovalo mi, co jsem se o něm dověděla a hlavně se od té doby cítím mnohem lépe.
Jistě, chybělo mi, že si najednou nemůžu dát občas nějaký ten dortík, zákusek, tyčinku nebo jinou sladkost, které jsem samozřejmě měla ráda.
Tak jsem začala experimentovat a zkoušet, zda by můj jídelníček šel obohatit i o tyto “životně důležité” dobrůtky, aniž by to bylo v rozporu s nízkosacharidovými principy. Můžu říct, že někdy dalo ukrutnou práci to vymyslet, protože mnohé ingredience spolu reagují jinak, než při pečení z běžných surovin, ale podařilo se.
Low Carb totiž není o tom, že nepozřete ani molekulu cukru. V běžných potravinách je spousta sacharidů, a tam, kde jsou, je třeba přizpůsobit jejich výběr a množství tak, aby denní spotřeba nepřekročila určitou hranici.
Běžný cukr se vůbec nepřidává. Pokud má někdo potřebu sladké chuti, může cukr nahradit přírodními sladidly, jako je xylitol (březový cukr), erythritol, stévie. Stejně tak se nepoužívají obilné mouky, které mají rovněž vysoký obsah sacharidů, nemluvě o lepku. Nahrazují se moukami ořechovými, například mandlovou.
Od blogu se spoustou nízkosacharidových receptů a krásných fotografií je jen malý krůček k vlastní kuchařce. Můžeš nám prosím říct, co v ní čtenáři najdou a co tě vedlo k jejímu vydání?
Rozhodla jsem se svým soukmenovcům, příznivcům a dalším nadšencům připomenout, jak sladký může být svět i bez cukru a obilné mouky. Reprezentativní vzorek vesměs cukrářských receptů, ovšem v Low Carb stylu, jsme spolu se sestrou vydaly v této malé kuchařce.
Knížka obsahuje více než 40 receptů na přípravu dortů, koláčů, dezertů a cukroví, které si můžete připravit podle zásad nízkosacharidového stravování.
Jaký měla knížka ohlas?
Kuchařka vyšla v prosinci minulého roku, aby se podle ní ještě stihlo vyrobit vánoční cukroví. Byla úspěšná a celý náklad 300 kusů si během pár dnů rozebrali fanoušci.
A co další zájemci? Jistě myslíte i na ně?
Pochopitelně. Aktuálně se připravuje dotisk (v průběhu května). S radostí registrujeme již několik stovek nových objednávek. Zájemci si knihu mohou koupit již teď v předprodeji. Objednat ji lze ZDE.
Přinášíme vám z kuchařky dvě ochutnávky, ale věřte, že ať si z knížky vyberete kterýkoliv recept, zjistíte, že to, co vidíte na fotografiích, chutná právě tak skvěle, jak to vypadá!