Vánoční cukroví na poslední chvíli? Zkuste nepečené....
Že jste doma nestihli napéct vánoční cukroví? Nevadí! Vyzkoušejte naše recepty na zdravé cukroví. Jsou rychlé, dobré, odlehčené a doma budete za hvězdu.
Že jste doma nestihli napéct vánoční cukroví? Nevadí! Vyzkoušejte naše recepty na zdravé cukroví. Jsou rychlé, dobré, odlehčené a doma budete za hvězdu.
Jídelní plán
Jsme nadšenci do zdraví, kteří tvoří tento web - chytrý receptový portál, kde u každého receptu najdete i výživové hodnoty. Chceme vám pomoct vařit zdravě, chutně a vyváženě. Tvoříme pro vás i magazín (dostupný v liště navrchu), kde najdete dávku inspirace a extra informace :) Jednou chceme být komplexní aplikací pro usnadnění (rodinného) stravování :)
Při shazování nadbytečných kilogramů je možné využít různé strategie. Jednou z nich jsou právě přerušované půsty, kdy je v rámci dne zkráceno časové okno, ve kterém jíte. Je ale potřeba mít na paměti, že to ne vždy musí vést k úspěšnému hubnutí.
Hubnout zdravě určitě neznamená hladovět, nebo jíst nudně. V září a říjnu stále můžeme sklízet spoustu plodin, které, ačkoliv jsou nízkokalorické, tak jsou plné barev a chutí. Pojďme se spolu podívat, co je právě v sezóně a čím můžete svoji stravu obohatit.
Dodržovat vhodnou skladbu jídelníčku a přiměřený kalorický příjem může být při stravování se na výletech, dovolených, cestách mimo domov a na návštěvách obtížnější. Ale určitě ne nemožné! Poradíme vám, jak si v restauraci vybrat co nejlépe a co si zabalit s sebou do batůžku.
Léto je skvělou příležitostí k hubnutí, udržování váhy i zlepšení fyzičky. Místo toho ale leckdy naopak přibereme a zlenivíme. Podívejme se proto spolu na nejčastější nástrahy, které nám mohou během letních dnů naše záměry kazit - a jak těmto chybám předcházet, nebo je alespoň napravit.
Léto je obdobím slunce, tepla, radosti a spousty letních dobrot. Pro lidi na cestě za jejich vysněnou postavou to však může být pořádná výzva. Jak si užít léto se vším všudy - a nezbláznit se z toho?
Hubnutí, tedy shazování nadbytečných kilogramů a snižování obvodu pasu, nemusí být žádnou raketovou vědou. Paretovo pravidlo říká, že 80 % výsledků pramení z pouhých 20 % toho, co děláme. A nejinak je tomu právě při hubnutí, kdy tím klíčovým faktorem úspěchu je správně poskládaný jídelníček.
K bezmasé stravě mohou lidi přivádět různé důvody, ať už zdravotní, chuťové či etické. Než se ale k takovému razantnějšímu kroku rozhodnete, měli byste mít všechny potřebné informace. A právě ty vám může poskytnout tento článek.
Při shazování nadměrných tukových zásob hraje správně poskládaný jídelníček klíčovou roli. Jednou z živin, kterou je nutné vašemu tělu zajistit v poměrně velkém množství, jsou bílkoviny neboli proteiny. A to nejen během hubnutí! Proč tomu tak je? Čtěte dál, důvodů je celá řada.
Začínáte další rok s předsevzetím, že tentokrát opravdu zhubnete? A to už napořád? Pojďme se tedy podívat na běžné chyby, které mohou tento váš plán zbytečně hatit. Mnoha z nim se přitom dá snadno vyhnout.
Naše tělo nám dává najevo, když je náš jídelníček nevhodně sestavený. Pojďme naslouchat už jemnějším signálům a nenechme situaci dojít až k vážnějším zdravotním potížím. Jak tedy poznat, že se nestravujeme optimálně?
Co si vybavíte, když se řekne skořice? Perníčky, svařené víno, jablečný štrůdl, švestková povidla nebo snad indické karí? Ať už jsou vaše preference jakékoliv, jen správným výběrem pro výslednou chuť a vůni důležité suroviny můžete dosáhnout perfektních výsledků. Není totiž skořice jako skořice!
Hlavní motivací k boji s nadbytečnými kilogramy bývá především touha po hezčí postavě, nebo i lepším zdraví. Lidé často při snaze o zhubnutí sahají po různých zkratkovitých řešeních či hladovění. Většinou se pak vrátí ke starým návykům a ztracená kila jim naskáčou zpátky, leckdy i s “úroky”. Ale shodit nadměrné tukové zásoby je možné i bez jojo-efektu, rady z tohoto článku vám pomohou.
I když je vzhledem a chutí květák spíš nenápadnou zeleninou, o to víc s ním můžete v kuchyni kouzlit. Dejte mu šanci ukázat, jak skvěle může chutnat. Možností je mnohem víc než jen smažený obalovaný květák, květák jako mozeček a bílá květáková polévka.
V mnoha zemích kolem nás je podpora porodní asistentky a laktační poradkyně v péči o matku a novorozence naprostou samozřejmostí. Tyto služby jsou obvykle hrazené zdravotní pojišťovnou. Co je na tom skvělé? Nabízejí odbornou podporu v průběhu těhotenství a šestinedělí v domácím prostředí. Jak je to ale u nás? V tomto článku se podíváme na to, jak nám laktační poradce a porodní asistent mohou pomoci, zda je tato služba dostupná tzv. "na pojišťovnu", na co máte nárok a jak řešit případné překážky.
Stále rozšířenějším jevem se v moderní společnosti stává nadváha a obezita. Jejich negativní vliv na naše zdraví nelze podceňovat. Pojí se například s vyšším rizikem prediabetu a cukrovky 2. typu, zvýšeného krevního tlaku, kardiovaskulárních a dalších civilizačních chorob. Přečtěte si tento článek a zjistěte, jak zhubnout a zdraví a kvalitu života si zachovat.
V teplém počasí míváme přirozeně chuť na lehčí jídla. Saláty jsou tak skvělou volbou, a to nejen v létě. Čistě zeleninové verze se hodí jako přílohy. Nicméně pokud chceme salát podávat jako hlavní chod, miska syrové zeleniny je málo. Člověk není králíček, jeho nutriční potřeby jsou jiné! Ukažme si, jak si sytivý a dostatečně výživný salát poskládat.
Vitamín D je pro naše zdraví kritickým, receptory pro jeho aktivní formu mají prakticky všechny buňky našeho těla. Ovlivňuje přepis několika stovek genů a chová se jako steroidní hormon se širokým spektrem účinků.
Když se řekne grilování, někteří si možná představíte hromady nezdravého jídla. Ale vůbec to tak nemusí být. Snad vše se dá upravit lépe nebo má své nízkosacharidové alternativy. Pojďme si tedy ukázat, jak si zároveň pochutnat a svému tělu zbytečně neškodit.
Hořčík, neboli magnézium, je velmi důležitým mikronutrientem. Pojďme se podívat, k čemu všemu ho potřebujeme, jak se projevuje jeho nedostatek a ve kterých potravinách ho najdeme. Ale nezapomeneme ani na doplňky stravy, protože i ty mohou být někdy potřeba.
Máte cukrovku, nadváhu, psychické potíže nebo se z jiného důvodu chcete výrazně snížit zastoupení cukrů a škrobů ve svém jídelníčku? Ale přesto byste si rádi alespoň občas dopřáli chléb či jiné pečivo, třeba i moučník? Pojďme se tedy podívat na to, jaké druhy mouky můžete použít.
Jana je důkazem, že cukrovka se nemusí jen zhoršovat. V roce 2021 se rozhodla vzít zdraví do svých rukou a přihlásila se do pilotního testování programu Život 2.0. Nyní je v částečné remisi diabetu 2. typu. Podle své diabetoložky má navíc nyní podle krevních rozborů "nejnižší riziko kardiovaskulárního onemocnění".
K pečení vánočního cukroví zcela jistě patří vanilka. V dnešním článku se s vámi podíváme na zoubek „vanilkovému“ cukru. Řekneme si, jak ho nakupovat a čím ho v případě DM2 nebo nahradit, aby vaše cukroví bylo nejen voňavé, ale také přátelské ke glykemiím.
Nastal podzim a dýně různých barev i tvarů se na nás valí snad ze všech stran. Ty nejroztodivnější okrasné dnes ponecháme stranou a mrkneme se na jedlé odrůdy. Proč bychom je měli jíst a co z nich vše můžeme uvařit? Nebo raději upéct?
Přešli jste na jiný typ stravy, třeba nízkosacharidovou, a začala se u vás často objevovat zácpa? A spousta lidí vám radí, ať začnete jíst víc vlákniny? No vidíte, nemusí to být to pravé pro vás - ale také může. Dokonce by se zácpa mohla i zhoršit, kdybyste poslechli. Ptáte se proč? V tomto článku vás provedeme možnými příčinami a nabídneme také řadu možných řešení.
Horké letní dny si žádají ledovou dobrůtku - zmrzlinu. Pokud se snažíte zhubnout anebo vám diagnostikovali prediabetes nebo diabetes, pravděpodobně se v zájmu svého zdraví vyhýbáte klasickým zmrzlinám - jsou plné cukru a nekvalitních tuků. V tomto článku najdete zdravější alternativy, na kterých si můžete pochutnat. I zdravá zmrzlina může chutnat skvěle.
Diabetes 2. typu je vážná nemoc přinášející mnoho komplikací - problémy se zrakem, vysoké riziko ztráty končetin i poškození ledvin. Pacienti většinou doživotně užívají léky. Věda dnes ale ukazuje, že díky změně stravování lze ale dosáhnout remise - stavu blízkého uzdravení, kdy má pacient normální glykémie bez nutnosti užívat léky. Nemoc dále nepostupuje a pacienti tak mohou žít kvalitněji a více bez starostí. Jako před nemocí. Přečte tě si rozhovor s paní Ludmilou, které se to povedlo!
Rajčata, nebo chcete-li rajská jablíčka, jsou snad opravdu plody z ráje. Italové jim říkají pomodoro, což pochází buď od slova adorare (zbožňovat) nebo d´oro (ze zlata). Španělský název tomate zase pochází pravděpodobně z aztéckého slova tomatl,a má poukazovat na jejich naducaný, jemně zaoblený tvar, ale také může nést význam jako úžasný a půvabný. Zkrátka samé superlativy.
Bojujete se závislostí na sladkém, snažíte se postupně zlepšit svůj jídelníček, snížit podíl sacharidů, zhubnout a nebo jste diabetik? Pak se vám mohou, i když je samozřejmě nejzdravější nedoslazovat vůbec, alternativy cukru hodit, i když třeba jen při slavnostních příležitostech.
Otevíráme přihlášky do dalšího kola kurzu pro pacienty s prediabetem a diabetem 2. typu a obezitou. V průběhu programu budete pracovat na stabilizaci vašich glykémií, lepší kompenzaci vašeho diabetu a můžete se pod odborným vedením pokusit diabetes dokonce setřást a dosáhnout remise (stav podobný uzdravení). Program je otevírán také ve variantě pro zájemce o hubnutí nebo jako prevence diabetu (pokud máte diabetes 2. typu v rodině a máte nadváhu).
Diabetes 2. typu je vážná nemoc přinášející mnoho komplikací - problémy se zrakem, vysoké riziko ztráty končetin i poškození ledvin. Pacienti jsou většinou doživotně odsouzeni k užívání medikace. Díky změně životního stylu lze ale dosáhnout remise - stavu blízkého uzdravení. Nemoc dále nepostupuje, často lze léky vysadit a pacienti tak mohou žít kvalitněji a více bez starostí. Jako před nemocí.
Sladká chuť k lidstvu od nepaměti patří. Pomáhala nám rozpoznávat potraviny nejedovaté a bohaté na tehdy tak potřebnou energii. Kromě medu, ovoce a jiných sezónních plodin bohatších na cukry ale nic sladkého příroda nenabízela. Až s rozvojem průmyslu přišla mnohá nezdravá pokušení. A tak dnes hledáme různé možnosti, jak spotřebu cukru snížit.
Ve výsledcích z laboratoře se ale můžete setkat s řadou různých zkratek pro stejná vyšetření. Aby se vám laboratorní hodnoty lépe zapisovaly, připravila pro vás paní doktorka seznam nejčastějších zkratek a také základní informace k jednotlivým vyšetřením.
V tomto článku si ukážeme, jak si vytvořit na ploše telefonu nebo mobilu tlačítko Jídelního plánu. Nebudete už tedy muset pokaždé otevřít internetový prohlížeč a zadávat adresu www.jidelniplan.cz, ale bude vám stačit jedno kliknutí na "ikonku" - tlačítko Jídelního plánu. Do budoucna vám to ušetří hodně času a přidá pohodlí. Nebojte, je to jednoduché.
Vánoce už jsou téměř tady a pečení je v plném proudu. Pokud hledáte osvědčené recepty na zdravější cukroví, cukroví bez cukru a pro diabetiky, tak to jste tady správně. Nechte se inspirovat a mlsejte bez cukru:)
Pojďme se podívat, jak to s cukrovkou 2. typu opravdu je. Dozvíte se, jaké jsou důvody vzniku diabetu 2.typu, jak proti této nemoci můžete bojovat, jak dostat cukr pod kontrolu a pokusit se o remisi.
Sladká chuť k lidstvu od nepaměti patří. Pomáhala nám rozpoznávat potraviny nejedovaté a bohaté na tehdy tak potřebnou energii. Kromě medu, ovoce a jiných sezónních plodin bohatších na cukry ale nic sladkého příroda nenabízela. Až s rozvojem průmyslu přišla mnohá nezdravá pokušení. A tak dnes hledáme různé možnosti, jak spotřebu cukru snížit.
Zvýšená hladina cukru v krvi je hlavním příznakem cukrovky 1. i 2. typu a její pravidelné měření je zcela zásadní pro úspěšnou léčbu. Každý jedinec trpící diabetem by tedy měl být schopen si glykémii sám měřit, aby mohl dosáhnout co nejlepší kompenzace, tj. kontroly cukrovky a předejít tak případným pozdějším komplikacím.
Nezvladatelné chutě na sladké vás můžou potrápit v mnoha ohledech. Nadměrné ukládání tukových zásob, trávicí obtíže, kazící se zuby, neustálé myšlenky na jídlo, hlavně to nezdravé, cukrovka, nebo třeba bolesti hlavy, únava ... kdo se hlásí? Ale nebojte se, existují možnosti, jak s tímhle vším zatočit.
Hledáme 40 dobrovolníků pro pilotní testování webové aplikace pro nutriční podporu pacientů s prediabetem a diabetem 2. typu. Cílem pilotního programu je ověření podpory aplikace Jídelní plán při vyléčení nebo výrazného zlepšení diabetu pomocí přechodné diety následované trvalou úpravou stravy.
Začínáte s nízkosacharidovou dietou a nevíte, co správně jíst? V tomto článku naleznete řadu tipů na vhodné snídaně, obědy a večeře. Svačiny jsme cíleně vynechali, protože při nízkosacharidové dietě se doporučuje jíst jen tři hlavní jídla denně. Pokud se stane, že dostanete mezi jídly hlad, nikoliv jen chuť, zkuste si přesunout následující hlavní jídlo na dřívější hodinu a pořádně se najíst.
Přestože sacharidová chřipka není, oproti skutečné chřipce, nijak nebezpečná, může narušit Vaše odhodlání ke změně životního stylu. Přerušovat ale nově zavedený dietní režim jen kvůli sacharidové chřipce se nemusí vůbec vyplatit. Pokud se k dietě vrátíte, dříve či později si sacharidovou chřipkou nejspíš stejně projdete. Ukážeme si tedy několik tipů, jak zvládnout toto období co nejlépe.
Konečně jste se odhodlali začít s nízkosacharidovou dietou. Slavíte první úspěchy, kila letí dolů, cítíte se skvěle a najednou bum. Je vám zle, ležíte v posteli a hlavou se Vám honí, že byste to celé nejraději vzdali. Pravděpodobně právě máte sacharidovou chřipku.
Hledáte recepty na osvědčené LC cukroví? Bez cukru a bez mouky? Tak to jste tady správně. Vyberte si z těch nejlepších low carb, keto recetů a pusťte se do pečení s námi!
Milujete čokoládu? My také. A máme pro vás dobrou zprávu. Pochutnat si na ní můžete, i když máte diabetes – cukrovku, jste na low carb nebo keto dietě. Jak ale vybrat tu správnou? V tomto článku se vám pokusíme odpovědět a poskytnout vodítka k výběru té pravé.
Díky pravidelnému měření jednotlivých tělesných partií můžete sledovat své pokroky a radovat se z každého úspěchu. Poradíme vám, jak se správně měřit pro kalorickou kalkulačku, která vám na základě zadaných hodnot vypočítá doporučený denní příjem.
Čím nahradit jíšku a bez mouky zahustit polévku, omáčku nebo guláš, když jíte low carb, nebo jste na dietě? Představíme vám zaručené tipy, jak nízkosacharidově, zdravě a bez lepku zahušťovat. Nebojte se, nikdo nic nepozná….
Komu by nevoněla a nechutnala vanilka? Domácí vanilkový extrakt má mnoho využití a patřičně vám ovoní nejenom vánoční svátky! Navíc je tím nejlepším, co může být - je ze základních surovin a žádné umělé esence v něm rozhodně nenajdete. Teď je ten správný čas si ho připravit.Tak honem do toho, hotovo máte za několik minut. Využijete ho nejen v kuchyni, ale také jako luxusní a žádaný jedlý dárek.
Většina lidí si mák spojuje s tradičními makovými buchtami, ale věděli jste, že tato zázračná potravina má mnoho dalších využití a výhod, díky kterým se jí vyplatí věnovat pozornost?
Kolik toho víte o pórku? Na tuto zeleninu můžeme v obchodech narazit takřka po celý rok, ale přesto si zaslouží ještě více pozornosti. Je totiž nejenom chuťově výborná, ale rovněž nesmírně zdravá.
S rybízem se nesetkáváme v obchodech tak často jako s jinými druhy ovoce, proto je oproti nim lehce opomíjený. To však nic nemění na tom, že rybíz nejenom dobře chutná, ale také nabízí řadu zdravotních výhod a dokáže v kuchyni velmi mile překvapit!
Hrášek je malý zelený zázrak. Bez nadsázky – nejenže ho jde využít na mnoho způsobů, ale rovněž představuje poklad pro lidské zdraví. V malém obalu se tak skrývá velké množství kladů.
S angreštem se v české kuchyni nesetkáváme příliš často. Je to ovšem škoda, neboť ačkoliv toto ovoce nepatří k těm nejrozšířenějším, má bohaté využití i řadu zdravotních výhod, díky nimž se vyplatí si ho do jídelníčku zařadit častěji.
Chybí vám inspirace ke každodennímu vaření? Chcete mít jistotu, že vaříte pestře a vaše rodina dostává z jídla vše, co potřebuje ke zdraví? Vyzkoušejte zdarma racionální vzorový jídelníček od specialisty.
Hledáte vzorový low carb jídelníček na týden od nutričního terapeuta zdarma? Tak to jste tu správně. Recepty byly vybrány tak, abyste jeden den uvařili, druhý den měli jídlo do práce a bylo minimum vaření i zbytků.
Chcete se stravovat zdravě a dodat svému tělu ty správné živiny? Postavte svůj jídelníček na základních potravinách, které prošly jen minimálním zpracováním.
Houskový nebo karlovarský knedlík a low carb – to bohužel nejde k sobě. Nemusíte ale zoufat, poradíme vám, čím klasické knedlíky nahradit a přidáme i osvědčené recepty.
Ačkoliv se celer aktivně pěstuje a využívá již od doby starověku, stále v české kuchyni nepatří k tak rozšířené ingredienci, jak by si bezpochyby zasloužil.
Růžičková kapusta je v českých kuchyních stále méně využívaná než jiné druhy zeleniny. To by však stálo za to změnit, neboť tento druh zeleniny kromě skvělé chuti nabízí i řadu zdravotních výhod, které její konzumenti jistě ocení.
Sirup extrahovaný z kořene čekanky se v poslední době těší velké oblibě. Je ale opravu tak zdravý, skvělý a bez rizik, jak se o něm vykládá? Podívejme se na jeho složení blíže.
Index WHR (Waist Hip Ratio) udává poměr obvodu pasu a boků. Zároveň slouží jako ukazatel distribuce tuku v těle. Doplňuje informace o BMI. Do kalkulačky zadejte obvod svého pasu a boků. Výsledek vám ukáže, jaký typ postavy máte a zda vám hrozí nějaká zdravotní rizika.
BMI (z anglického Body Mass Index) udává index tělesné hmotnosti na základě výšky a váhy. Výpočet BMI pracuje na nepřímém měření tuku v těle. Výsledek určuje možná zdravotní rizika plynoucí z nadváhy či obezity.
Začalo to snahou o několik kilo dolů a skončilo novou nízkosacharidovou kuchařkou. Manželé Matašovští – FOOD by Heart – připravili knihu plnou originálních a výborných receptů, praktických návodů i videopostupů. Recepty zvládne připravit zkušená kuchařka i úplný začátečník.
Není kalorie jako kalorie. Výživové přínosy potravin nezáleží pouze na jejich složení. Velký vliv má také míra a způsob jejich zpracování. Během sestavování zdravého jídelníčku je důležité zaměřit se především na vhodně zvolené potraviny. Se správným výběrem vám pomůže také dělení potravin právě podle stupně jejich zpracování.
Chleba je součástí každodenní stravy velkého množství lidí, ale není chleba jako chleba. Existuje i speciální bezobilný chléb. Jak a kde se peče? O tom si můžete přečíst více v tomto rozhovoru s Ilonou Dostálovou, zakladatelkou projektu PURETASTE.
Těhotenství a mateřství patří mezi nejkrásnější, ale jedno z nejnáročnějších období žen. Náročnost těhotenství spočívá v různých onemocnění, která se mohou vyskytovat u gravidních žen. Ačkoliv je na trhu je obrovské množství doplňků stravy, bylin, léčiv, není jednoduché se vyznat, který přípravek je vhodný pro těhotné, tak aby byl bezpečný jak pro matku, tak i dítě.
Nedávno v menším českém nakladatelství Altenberg vyšla česká verze knihy o gestačním diabetu s podtitulem Účinná alternativa ke konvenčním výživovým doporučením. A přesně toto můžete od této útlejší, ale informacemi nabité publikace čekat.
V letošním roce 2019 vyšel v mladém českém nakladatelství Altenberg český překlad knihy Real Food for Gestational Diabetes, jejíž autorkou je talentovaná poradkyně pro výživu, prevenci a léčbu cukrovky Lily Nichols, RDN, CDE. Český název publikace To pravé jídlo při těhotenské cukrovce a podtitul Účinná alternativa ke konvenčním výživovým doporučením přesně vystihují, o čem pojednává.
Když dojde na jablka, netřeba je zdlouhavě představovat. Toto ovoce znají a milují celé tisíce lidí. I vy jste se s ním určitě v minulosti opakovaně mnohokrát setkali. Kolik toho ovšem o jablcích a jejich takřka zázračných zdravotních účincích doopravdy víte?
Také se vám na zahrádce urodily dýně? Nebaví vás baštit stále dokola jen dýňová polévka? Nezoufejte. Nechte se u nás inspirovat těmi nejlepšími dýňovými recepty a vyzkoušejte, co jste ještě neochutnali. Sedm osvědčených receptů z dýní pro vás připravili ti nejšikovnější čeští foodbloggeři .
Hledáte možnosti, jak zlepšit svoje zdraví, jen zatím nevíte kterou vybrat? Plánujete omezit sacharidy ve svém jídelníčku a tápete, jak začít? Nebo je váš jídelníček již low carb, ale potřebujete více informací o tomto typu stravování? Přemýšlíte o koupi kuchařky s nízkosacharidovými recepty? Pak je tento článek určen právě pro vás.
Vyrobit či zakoupit kvalitní sójovou omáčku není jednoduché. Na trhu najdete spoustu náhražek, které se skutečnou sójovou omáčkou nemají mnoho společného a lidem znesnadňují orientaci v nabídce. Naštěstí existuje několik faktorů, kterými se při výběru můžete řídit.
Houby v minulosti patřily mezi důležité potraviny, bez nichž se člověk neobešel. Houbaření navíc bylo velmi oblíbeným koníčkem, kdežto v současnosti se mu již tolik lidí nevěnuje, a s houbami se setkávají pouze na pultech obchodů, jestli vůbec. Je to o to větší škoda, neboť houby nabízejí spoustu zdravotních výhod, díky nimž se vyplatí jim věnovat pozornost.
Švestky nepatří k ovoci, které by většina lidí označila za své nejoblíbenější. To však nic nemění na tom, že nejenom výborně chutnají, ale rovněž jsou velice zdravé. Jestli jste jim tedy doteď nepřišli na chuť, zkuste švestkám dát druhou šanci. Třeba budete příjemně překvapení.
I když jste na nízkosacharidové nebo keto dietě, není nutné se zcela vzdát alkoholických nápojů a zejména ne vína. Často se nás ale ptáte, jak zjistit obsah zbytkového cukru ve víně a které víno je to pravé. Pokusíme se vám tedy vše okolo vinného moku zodpovědět – samozřejmě z pohledu nízkosacharidového stravování.
Borůvky také můžeme přeneseně označit za malé kouzelné bobulky. Na první pohled se toto pojmenování může zdát přehnané, ale když se zamyslíte nad zdravotními výhodami borůvek a uvědomíte si, kolik možných využití mají, rázem pochopíte, že jsou vskutku zázračné.
Jahody se řadí k oblíbenému ovoci spousty lidí. Nejenže jsou lahodné, šťavnaté a symbolizují příchod dlouho očekávaného léta, ale navíc jsou také velice zdravé. V malém balíčku tak nabízejí mnoho výhod!
Bylinkové likéry a vína zažívají v dnešní době renesanci. Mnoho lidí si doma připravuje bylinné likéry či „nakládá“ bylinky do vína. Mezi nejznámější bylinný likér patří ořechový, který se připravuje ze zelených vlašských ořechů a koření – například celá skořice, jalovec, hřebíček aj. Každý si připravuje tento likér podle vlastního osvědčeného receptu.
V dřívějších dobách, kdy ještě moderní léky byly nedostatkovým zbožím, používaly se k léčení různých neduhů bylinky. Každá vesnice měla svou takzvanou babku kořenářku, která dokázala umíchat nemocným lidem či zvířatům lektvary z léčivých bylin. Mnohdy používaly i části živočichů nebo živočišné jedy. Je škoda, že se na tento bylinkářský um zapomnělo.
Malá, ale šikovná. I tak by se dala charakterizovat ředkvička. Tato zdánlivě nenápadná zelenina v sobě skrývá plno zdravotních výhod a v kuchyni ji lze využít na více možných způsobů. Chcete vědět, jaké to jsou?
V lidovém léčitelství se uplatňuje sirup z mladých smrkových větviček při vlhkém kašli. Silice, které jsou obsaženy ve smrkovém jehličí, působí na epitel dýchacích cest, kde mírným drážděním vyvolávají vydatnější sekreci. Silice taktéž působí desinfekčně na zanícenou sliznici. Silice z jehličnatých dřevin jsou vhodné i k inhalacím – samozřejmě s opatrností. Dále by měli být opatrní lidé, kteří mají jakoukoli dysfunkci ledvin. Protože silice mohou podráždit tkáň ledvin a to i v případě zevní aplikace.
Proč by si ti, co se rozhodli žít Low Carb stylem, nemohli dopřát „úplně stejné“ cukrářské dobroty jako ti, co se stran cukru nijak neomezují? A musí oslavenec přijít o svůj narozeninový dort jen kvůli odlišnému stravovacímu stylu?
Pažitka se neřadí k nejoblíbenějším zeleninám. Ačkoliv má v české kuchyni nezastoupitelné postavení, jen málokdo by ji označil za nejchutnější zeleninu. Pažitka však v sobě skrývá víc dobrého, než by se mohlo na první pohled zdát.
Každý z nás si určitě vybavuje z dětství sladkou chuť bylinkové medicíny na kašel. V dnešní době se již můžeme setkat s celou škálou komerčně vyráběných sirupů napomáhající odkašlání, až po sirupy na horečku pro dětskou populaci.
Artyčoky zůstávají nespravedlivě opomíjeny, a to často i milovníky zeleniny či nadšenými kuchaři. Je to o to větší škoda, protože artyčoky nejenom obsahují řadu zdraví prospěšných látek, ale rovněž v nich nenajdete skoro žádné tuky, jsou tedy vhodným jídlem například při dietě.
S výjimkou Vánoc patří Velikonoce k nejoblíbenějším českým svátkům, který slaví lidé bez ohledu na vyznání. Možná Velikonoce svůj zimní protějšek ještě malinko předčí, neboť se nepojí se stresem vyplývajícím ze shánění dárků. Velikonoce se těší dlouhé tradici a v tomto článku se podíváme na několik zajímavostí o nich, které jste třeba doposud ani neznali!
Milují vaše děti Nutellu? Ten sladký, čokoládově ořechový krém? Ty naše by si ji mazaly nejen na pečivo a palačinky, ale nejraději přímo na jazyk.
V předchozích dílech seriálu jste se mohli dočíst, na jakých principech low carb dieta funguje. Jaké potraviny můžete jíst a které naopak nejíst. Tentokrát se budeme věnovat tomu, jak sestavit zdravý jídelníček, kolikrát za den a jak velké porce jíst a jestli má vůbec smysl počítat makroživiny a kalorie.
Masopust se neobejde bez pořádné hostiny. Jedním z jídel, které se k němu neomylně vážou, jsou již tradiční masopustní koblihy.
Hledáte levnou a chutnou zeleninu sezonní v chladnějších obdobích roku? Pak je kapusta ta pravá. Z pole se totiž může sklízet jako jedna z posledních plodin před začátkem zimy a na zahrádce přečká i první mrazy. I když nebyla dříve příliš oblíbená, nyní se vrací na gastronomické nebe.
Zelí červené i bílé. Ve středoevropské a východoevropské kuchyni je odpradávna surovinou číslo jedna. Je základem mnoha tradičních pokrmů a těší se i v dnešní době nemalé oblibě. Je zdravé, dobré a právě v sezóně. Pojďme se spolu podívat, jak zelí zpracovat a z nenáročné a levné suroviny vykouzlit opravdové lahůdky.
V této části si povíme, které potraviny nejíst při low carb dietě - tedy nízkosacharidové stravě. Neuvedeme pouze seznam zakázaných potravin. Dozvíte se, poč je nejíst. Trochu šířeji rozvedeme, co to konkrétně jsou vysoce průmyslově zpracované potravinářské produkty, jež nám neprospívají v rámci jakéhokoliv jídelníčku.
Brokolice proslula jako strašák malých dětí, které ji většinou nechtějí jíst. V tomto případě platí, že nevědí, o co přicházejí. Nejenže je brokolice velmi zdravá, ale při správné přípravě jde rovněž o nesmírně lahodnou surovinu, z níž jde navíc vyrobit velké množství pokrmů.
Nastává období sychravého počasí, kdy nás často skolí nějaké to lehké nachlazení či chřipka. Známe to všichni. Většinou onemocnění začíná svěděním v nose, kýcháním, bezbarvým výtokem z nosu. K tomu se můžeme cítit unavení.
Minule jsme si vysvětlili, jaké procesy probíhají v těle během a po odcvičení jednotlivých typů tréninků. Co se ale stane s vaší postavou, když se budete jednotlivým tréninkům věnovat dlouhodobě?
Určitě jste se s ní už potkali. Dříve opomíjená Popelka z kyselého nálevu se stala hvězdou současné gastronomie. Setkáte se s ní často - v salátech, polévkách, hlavních jídlech i sladkém pečení. A všude svoji roli sehraje zkrátka… skvěle.
V minulém článku jsem vám popsal základní rozdíl mezi kardio a intervalovým tréningem. Dnes si povíme něco o tom, jaký vliv na pálení tuků a tedy i na hubnutí mají.
V dnešním díle našeho seriálu o potravinách se zaměříme na šunky a salámy. Poradíme, jak se nenechat zmást a po které šunce v obchodě sáhnout.
Jablka, hrušky, meruňky a jim podobné zná a pěstuje spousta lidí. Nejde však o jediné druhy ovoce, které nejenom lahodně chutnají, ale jejichž konzumace s sebou přináší řadu výhod. Do této skupiny můžeme směle zařadit i kdoule, které často bývají opomíjené – rozhodně si to ale nezaslouží!
Trápí vás kila navíc a potřebujete zhubnout? Povím vám, jak na to. Také se pokusím poskytnout pokud možno nestranné srovnání dvou hlavních pohybových přístupů, které vám v tom mohou pomoci - kardio a intervalového tréninku. Informace budou rozděleny na pár kratších článků. V tom dnešním si řekneme, o co se vlastně jedná a jaké jsou jejich výhody a limitace.
V tomto článku ukážeme, že zdravá verze low carb stravování je založena na širokém spektru základních potravin. Dozvíte se, které potraviny jsou "povolené" - tedy které můžete jíst a které naopak "zakázané". Na zoubek se podíváme také sladidlům. Ostatně vysoce průmyslově zpracované potravinářské produkty by neměly patřit do jakéhokoliv jídelníčku, jejich vyřazení jedině prospěje. Nuda na talíři i tak nehrozí.
Skořice, badyán, hřebíček… Nejen že krásně voní, ale prohřejí vás do posledního článku prstů. Pojďte se inspirovat….
Pomalu nastává čas krátkých dnů a dlouhých večerů, deštivého počasí a plískanic. V Tomto období od podzimu do jara jsme náchylnější k nachlazením a chřipkám, melancholickým náladám. Pojďme si představit pár bylinných směsí, které nám pomůžou vypotit se, aniž bychom sáhli po chemických medikamentech. Nebo si uvařili bylinkový čaj na lepší náladu.
Jako jakákoliv jiná změna jídelníčku ani přechod na low carb nemusí probíhat úplně hladce. Kdo je ale připraven, nejspíš nebude nemile překvapen a snáz si poradí. Pojďme si ukázat, co může v začátcích LCHF nastat a jak s tím zatočit. Budeme se věnovat tomu, jak skloubit rodinné stravování s low carb dietou a jak se vypořádat s problémy jako je třeba sacharidová chřipka.
Hledáte recept na zdravý vánoční bramborový salát? Stravujete se low carb a potřebujete nahradit brambory jinou, nízkosacharidovou surovinou? Minulý rok jsme zkusily dát do bramborového salátu cuketu, ale moc nás nenadchla. Abychom vám tedy ušetřily prozkoumávání slepých uliček, otestovaly jsme za vás různé suroviny. Tady je výsledek.
Vánočka patří k vánocům stejně neodmyslitelně jako dárky, koledy a rodina kolem stromečku. Její nepletená předchůdkyně „calta“, sváteční pečivo z bílé mouky, je známá už od 14. století, zaplétat se začala až postupem času a první zmínky o vánočce najdeme v 16.století. Tehdy ovšem byla výsadou pekařského cechu a mistři pekařští dodávali vánočku až na pražský hrad.
Hřebíček, skořice, vanilka a čokoláda… Také to u vás tak krásně voní? Že ještě nepečete? Tak to vám dáme tipy na nejlepší vánoční cukroví 2018. Určitě je vyzkoušejte!
V tomto článku je vysvětleno, jak se při LCHF mění poměry makroživin, proč jsou omezovány sacharidy a navyšovány tuky, jaké zdroje energie tělo používá místo glukózy a jaké jsou jejich výhody.
Některé zdánlivě obyčejné rostliny, které uvidíme v každé zahradě, mají zajímavou schopnost. Energii ze slunečního svitu a vodu, kterou od jara do podzimu čerpají, ukládají do podzemní části. Tvoří se jim tak hlízy nebo zdužnatělé kořeny. Díky jejich pevné struktuře a velkému obsahu vody a zásobních látek se dají po sklizni snadno uskladnit a poté postupně spotřebovávat po celou dobu zimy.
Vánoce jsou za dveřmi a z kuchyní se line vůně vánočního pečení. Pro příznivce keto nebo nízkosacharidového stravování jsme připravili několik tipů na low carb a keto cukroví. Nechte se inspirovat a ať vám chutná!
Dříve u nás patřilo tropické ovoce, kterým jsou například i banány, ke vzácným komoditám, na které se stávaly i pověstné fronty. V případě banánů by se rozhodně vyplatilo si nějakou tu frontu vystát, vždyť je to jeden z nejlahodnějších druhů ovoce.
Na Svatého Martina bývá bílá peřina, říkává se občas. Je pravda, že začátkem listopadu se zpravidla výrazně ochlazuje a ve vzduchu jsou již pozvolna cítit prosincové mrazíky a příslib blížících se Vánoc. K Martinovi samotnému se ale váže řada tradicí a hodovních zvyklostí, které v tomto článku zmíníme. Ostatně se svátek na našem území slaví už od sedmého století našeho letopočtu, takže se těší opravdu dlouhé tradici.
Co domácnost, to vlastní způsob, jak připravit tradiční svatomartinskou husu. Určitě i vy máte svůj oblíbený recept, který každoročně využíváte. Pokud jste však náhodou husu nikdy předtím nepřipravovali (všechno je ostatně jednou poprvé), určitě vám přijde vhod přečíst si, čemu se při pečení husy vyvarovat a na co naopak nezapomenout!
V tomto díle popíšeme, jak vypadá běžná strava současnosti, a nastíníme důvody, které obvykle vedou lidi k takovým velkým změnám jídelníčku, jakou je například low carb dieta - tedy nízkosacharidová strava. Zmíníme, pro koho je low carb vhodný výživový směr a pro koho spíše ne. Dozvíte se, kde hledat informace a také low carb recepty.
Podzim. Je to období plné barev, dozrávajícího ovoce a ořechů, babího léta, procházek do lesa a sbírání hub. Je to ale také období mrazíků, padajícího listí a někdy I plískanic. V kuchyni vedou jablka a hrušky, ořechy, houby a zvěřina. Pojďte se inspirovat a uvařit některá z jídel, které vás nejen zahřejí, ale také přinesou podzimní náladu na váš stůl.
Vydlabané dýně, světlo svíček, vůně skořice. Bláznivé strašidelné kostýmy. Už je to tu… přichází k nám Halloween.
Kdo by neznal z dovolené čerstvé fíky? Sladké, šťavnaté, světlé nebo temně ojíněné. Fíky jsou oblíbeným středomořským ovocem a jejich sezóna právě přichází. V obchodech budou k dostání od září do začátku listopadu.
I přesto, že se to nezdá, tak i na podzim si můžeme nasbírat léčivé bylinky. V podstatě bylinky můžeme sbírat celoročně. Na podzim a na jaře se sbírají zpravidla podzemní části bylinek, protože zrovna v tomto období rostliny ukládají účinné látky do kořenů, oddenků a hlíz. Při procházkách podzimní krajinou můžeme nasbírat například některé z těchto bylinek.
Víte, co znamená „cereální“? Které pečivo obsahuje více vlákniny a k čemu je prospěšná? Slyšeli jste již o kvasovém pečivu? Pokud si nejste úplně jistí, tento článek vám pomůže se v dané problematice zorientovat.
Včelí med si lidé oblíbili už před desítkami tisíc let. Po dlouhou dobu to bylo jediné dostupné sladidlo. Nyní je med často preferován jako zdravější alternativa rafinovaného cukru. Med je ale zároveň jednou z nejčastěji falšovaných potravin. S jakými nešvary se můžeme nejčastěji setkat a jak vybrat kvalitní med? To vám poradíme v tomto článku.
Sběr rostlin je pro mnoho lidí koníčkem, pojďme se tedy podívat na obecné zásady, které se k němu pojí. Většina herbářů obsahuje podrobný kalendář sběru. Je dobré osvojit si tyto poznatky i se svými osobními zkušenostmi, jelikož při sběru záleží i na podnebí a poloze, kde se rostliny sbírají.
Měsíček patří mezi nejznámější a nejpoužívanější bylinky v domácnostech. Určitě každý někdy použil měsíčkovou mast v sádle na hojení drobných poranění nebo k promaštění suché kůže. Měsíčkové přípravky jsou výborným pomocníkem v péči o jemnou pokožku miminek.
Šalvěj. Bylinka, která je nám všem známá. Milovníkům bylinek by neměla tato léčivka chybět v záhonku. Vyznačuje se silnou aromatickou vůní připomínající kafr. Šalvěj se používá nejen k zahnání zdravotních neduhů, ale i v kuchyni jako koření. Šalvěj můžeme použít místo tymiánu při nakládání masa a získáme tím výbornou obměnu pro naše chuťové buňky.
Jak se označují vejce a co jednotlivé znaky znamenají? Jak vajíčka skladovat? Jak poznat, že jsou čerstvá? Posviťme si na ně....
Semínka v sobě vždy skrývají poklad. Střeží v sobě budoucí mladou rostlinku a jsou jejím prvotním zdrojem energie. Není tedy žádnou náhodou, že z hlediska výživy mají co nabídnout i nám. Pokud jste dosud nevěnovali pozornost lněnému semínku, vězte, že když ho zařadíte do svého jídelníčku - rozhodně si tím prospějete.