Vanilkový extrakt
Komu by nevoněla a nechutnala vanilka? Domácí vanilkový extrakt má mnoho využití a patřičně vám ovoní nejenom vánoční svátky! Navíc je tím nejlepším, co může být - je ze základních surovin a žádné umělé esence v něm rozhodně nenajdete. Teď je ten správný čas si ho připravit.Tak honem do toho, hotovo máte za několik minut. Využijete ho nejen v kuchyni, ale také jako luxusní a žádaný jedlý dárek.
Postup přípravy
- Nachystejte si malou lahvičku, kde budete extrakt uchovávat. Tři až pět vanilkových lusků nařízněte po délce nebo je nasekejte na přibližně centimetr velké kousky. Lusky uložte je do lahvičky a zalijte odpovídajícím množstvím vodky (lusky by měly být zcela ponořené).
- Lahvičku pevně uzavřete a uschovejte do tmavého a chladného místa. Nikoliv však do lednice – lusky je třeba uchovávat při pokojové teplotě přibližně do dvaceti dvou stupňů! Prvních sedm dnů po uložení je potřeba připravenou směs aspoň jednou denně protřepat. Následující týdny už stačí směs protřepat přibližně dvakrát týdně.
- Extrakt nechte aspoň čtyři týdny uležet. Pokud chcete, aby jeho chuť či vůně byla ještě silnější, můžete ho nechat uležet až šest týdnů nebo dokonce dva měsíce, než bude připraven na první použití.
Tip 1: Kvalitní
vodku je možné též nahradit jiným typem alkoholu – bourbonem, brandy, rumem či
medovou whisky.
Tip 2: Vanilkový
extrakt je možné po uležení ihned začít využívat, ale také jej můžete před
prvním použitím přefiltrovat.
Tip 3: Jestliže zakoupíte více druhů vanilkových lusků lišících se zemí původu, zkuste si vyrobit hned několik vanilkových extraktů. Aspoň budete moct porovnávat chutě a zjistit, který z nich vám nejvíce vyhovuje.
Domácí kvalitní vanilkový extrakt je vodný pro Low carb i přísnější keto variantu. Vzhledem k alkoholovému základu není vhodný pro Whole30.