To pravé jídlo při těhotenské cukrovce - rozhovor s nakladatelkou Barborou Kodetovou
V letošním roce 2019 vyšel v mladém českém nakladatelství Altenberg český překlad knihy Real Food for Gestational Diabetes, jejíž autorkou je talentovaná poradkyně pro výživu, prevenci a léčbu cukrovky Lily Nichols, RDN, CDE. Český název publikace To pravé jídlo při těhotenské cukrovce a podtitul Účinná alternativa ke konvenčním výživovým doporučením přesně vystihují, o čem pojednává.
Zakladateli již zmíněného nakladatelství Altenberg jsou Manželé Barbora a Josef Kodetovi. Podrobnosti o svém nakladatelství, jeho vzniku a zaměření prozradili v tomto rozhovoru. Barbora, s níž vám přinášíme rozhovor, je povoláním lékařka. A proto v jejich nabídce nechybí ani knihy o zdraví. První z nich bylo právě To pravé jídlo při těhotenské cukrovce, zde na Jídelním plánu se můžete o obsahu knihy dočíst více.
Barboro, prozradíte nám, jak se zrodila myšlenka na přeložení právě této publikace? Proč jste zvolili právě ji? Jaký byl první impulz?
Bylo to z kraje roku 2017, kdy se mě jedna kamarádka zeptala, jestli existuje nějaká kniha o výživě při těhotenské cukrovce se zaměřením na výrazné omezení sacharidů oproti českým doporučením. Přiznám se, že jsem neměla ponětí, tak jsem se zeptala Honzy Vyjídáka, který má načtené snad úplně všechno v této problematice. A doporučila jí anglickou verzi, kterou si koupila a byla z ní nadšená. S Honzou jsme se pak domluvili, že zkusíme Lily oslovit, zda by souhlasila s překladem knihy do češtiny. To se podařilo a nastala zajímavá práce na překladu spojená s konzultacemi s MUDr. Hankou Krejčí o některých pasážích. Grafička Jiřka Kelnarová, se kterou naše nakladatelství spolupracuje již od samého začátku, jí vtiskla citlivou grafickou podobu (zvláště v příbězích žen, které se svěřily se svým příběhem do knihy).
Kniha To pravé jídlo při těhotenské cukrovce je na světě již několik měsíců. Ale určitě ne všichni ji už četli. Komu byste ji nejvíce doporučila?
Tato kniha je přednostně určena ženám, kterým byla diagnostikována těhotenská cukrovka. Všechny v této knize uvedené ženy zmiňují, jak jim vlastně tato diagnóza pomohla lépe se o sebe starat, kvalitněji se stravovat a více přemýšlet nad nákupy i jídelníčkem. Kniha je také vhodná do všech poraden pro těhotenskou cukrovku a pro diabetology otevřené nejnovějším vědeckým poznatkům. Právě tato kniha přispěla k tomu, že v českých doporučeních pro těhotenskou cukrovku je zmíněna i nízkosacharidová varianta. Jistě je určená také všem, kteří se zabývají výživou, chtějí si prohloubit informace a mít tzv. „širší záběr“.
Přinesla kniha i Vám osobně nějaké užitečné, nové a zajímavé informace? Chybělo v ní něco, co byste ráda doplnila?
Pro mě je velký přínos knihy nejen v těch důležitých informacích, které jsou zmíněny, ale hlavně mezi řádky v tónu, kterým je celá kniha psaná. Nikoho neodsuzuje, ale citlivě a jasně formuluje nejvhodnější cestu dle individuálních potřeb. Ze začátku mi v ní trochu chybělo více receptů, ale později jsem si uvědomila, že pokud si nastávající maminka knihu přečte opravdu důkladně, vyvstane jí tolik nápadů, co vařit a péct, že vůbec nevadí, že nejde o žádnou obsáhlou kuchařku. O tom kniha opravdu není.
Pokud máte ve své lékařské praxi ženy těhotné nebo plánující otěhotnět, doporučujete jim knihu To pravé jídlo při těhotenské cukrovce? A jaké jsou na ni reakce?
Ano, mám a velmi ráda knihu doporučuji. Reakce na ni jsou velmi pozitivní. Ještě více se ale těším na druhou knihu stejné autorky, která by mohla vyjít v polovině roku 2020. Ta už není zaměřená jen na těhotenskou cukrovku, ale na těhotenství jako takové. To už bude kniha více „mainstreamová“.
Barboro, tušíte, jak se na knihu tváří jiní lékaři? Myslíte si, že do české péče (nejen) o těhotné ženy přinese výraznější změny?
Zatím máme pozitivní ohlasy od několika lékařů. Jsou rádi, že mohou pacientkám doporučit knihu, kde je vše popsáno, protože v ordinacích se často bojuje s nedostatkem času. Jestli přinese kniha změny, a jestli budou navíc ještě výrazné, si netroufám odhadovat. Rádi bychom, aby byla jednou z možností, jak těhotenskou cukrovku pochopit a uchopit.
Vím, že v Altenbergu chystáte i další překlady zajímavých titulů o zdraví včetně již zmíněné druhé knihy Lily Nichols, Real Food for Pregnancy. Můžete nám o ní povědět víc, naznačit, jaká bude v porovnání s první knihou?
Máme velkou radost, že Lily souhlasila s další spoluprací, i když měla nabídky i z jiných nakladatelství. Již v úvodu druhé knihy píše, že ji oslovovali kolegové i mnoho těhotných žen, ať sepíše komplexní knihu o výživě v těhotenství. Zprvu se jí do toho nechtělo, protože knih s podobnou tematikou je opravdu velmi mnoho. Když ale zjistila, že ani jedna z nich není podložena nejnovějšími vědeckými výzkumy a relevantními odkazy, rozhodla se ji napsat sama. Je asi dvakrát rozsáhlejší a je v ní komplexně a srozumitelně popsáno, co je pro matku i miminko v průběhu těhotenství potřeba z hlediska správné výživy a životosprávy.
Barboro, děkuji Vám za odpovědi na moje zvídavé otázky. A určitě se nejen já těším na další zajímavé tituly z nakladatelství Altenberg.
Vám, stravujícím se v duchu knihy To pravé jídlo při těhotenské cukrovce, možná přijdou vhod některé z mnoha nízkosacharidových receptů, které naleznete zde na na Jídelním plánu. Neváhejte, vybírejte a zkoušejte, co vám zachutná. Sledovat nás můžete i na Facebooku ve skupině Recepty LC.
Jako maminka můžete také najít podporu v komunitě těhotných a kojících žen stravujících se v low carb režimu ve skupině KETO a LOW-CARB - těhotenství a kojení.
Soutěž o knížku
Protože si myslíme, že by se mnohým z vás mohla knížka líbit, připravili jsme pro vás ve spolupráci s nakladatelstvím Altenberg soutěž! Stačí sdílet tento článek u vás na facebooku (jako veřejný), do popisku napsat, co nejvíce se vám na našem webu líbí, a přidat hashtag #soutezimsJPkniha. Jeden takový příspěvek vybereme a oceníme jeho autora knížkou „To pravé jídlo při těhotenské cukrovce“. Soutěž probíhá od 24.10.2019 do 10.11.2019.