Při shazování nadbytečných kilogramů je možné využít různé strategie. Jednou z nich jsou právě přerušované půsty, kdy je v rámci dne zkráceno časové okno, ve kterém jíte. Je ale potřeba mít na paměti, že to ne vždy musí vést k úspěšnému hubnutí.
Víme, co jíme
K bezmasé stravě mohou lidi přivádět různé důvody, ať už zdravotní, chuťové či etické. Než se ale k takovému razantnějšímu kroku rozhodnete, měli byste mít všechny potřebné informace. A právě ty vám může poskytnout tento článek.
Naše tělo nám dává najevo, když je náš jídelníček nevhodně sestavený. Pojďme naslouchat už jemnějším signálům a nenechme situaci dojít až k vážnějším zdravotním potížím. Jak tedy poznat, že se nestravujeme optimálně?
Co si vybavíte, když se řekne skořice? Perníčky, svařené víno, jablečný štrůdl, švestková povidla nebo snad indické karí? Ať už jsou vaše preference jakékoliv, jen správným výběrem pro výslednou chuť a vůni důležité suroviny můžete dosáhnout perfektních výsledků. Není totiž skořice jako skořice!
Hlavní motivací k boji s nadbytečnými kilogramy bývá především touha po hezčí postavě, nebo i lepším zdraví. Lidé často při snaze o zhubnutí sahají po různých zkratkovitých řešeních či hladovění. Většinou se pak vrátí ke starým návykům a ztracená kila jim naskáčou zpátky, leckdy i s “úroky”. Ale shodit nadměrné tukové zásoby je možné i bez jojo-efektu, rady z tohoto článku vám pomohou.
Stále rozšířenějším jevem se v moderní společnosti stává nadváha a obezita. Jejich negativní vliv na naše zdraví nelze podceňovat. Pojí se například s vyšším rizikem prediabetu a cukrovky 2. typu, zvýšeného krevního tlaku, kardiovaskulárních a dalších civilizačních chorob. Přečtěte si tento článek a zjistěte, jak zhubnout a zdraví a kvalitu života si zachovat.
V teplém počasí míváme přirozeně chuť na lehčí jídla. Saláty jsou tak skvělou volbou, a to nejen v létě. Čistě zeleninové verze se hodí jako přílohy. Nicméně pokud chceme salát podávat jako hlavní chod, miska syrové zeleniny je málo. Člověk není králíček, jeho nutriční potřeby jsou jiné! Ukažme si, jak si sytivý a dostatečně výživný salát poskládat.
Vitamín D je pro naše zdraví kritickým, receptory pro jeho aktivní formu mají prakticky všechny buňky našeho těla. Ovlivňuje přepis několika stovek genů a chová se jako steroidní hormon se širokým spektrem účinků.
Když se řekne grilování, někteří si možná představíte hromady nezdravého jídla. Ale vůbec to tak nemusí být. Snad vše se dá upravit lépe nebo má své nízkosacharidové alternativy. Pojďme si tedy ukázat, jak si zároveň pochutnat a svému tělu zbytečně neškodit.
Hořčík, neboli magnézium, je velmi důležitým mikronutrientem. Pojďme se podívat, k čemu všemu ho potřebujeme, jak se projevuje jeho nedostatek a ve kterých potravinách ho najdeme. Ale nezapomeneme ani na doplňky stravy, protože i ty mohou být někdy potřeba.
K pečení vánočního cukroví zcela jistě patří vanilka. V dnešním článku se s vámi podíváme na zoubek „vanilkovému“ cukru. Řekneme si, jak ho nakupovat a čím ho v případě DM2 nebo nahradit, aby vaše cukroví bylo nejen voňavé, ale také přátelské ke glykemiím.
Sladká chuť k lidstvu od nepaměti patří. Pomáhala nám rozpoznávat potraviny nejedovaté a bohaté na tehdy tak potřebnou energii. Kromě medu, ovoce a jiných sezónních plodin bohatších na cukry ale nic sladkého příroda nenabízela. Až s rozvojem průmyslu přišla mnohá nezdravá pokušení. A tak dnes hledáme různé možnosti, jak spotřebu cukru snížit.
Milujete čokoládu? My také. A máme pro vás dobrou zprávu. Pochutnat si na ní můžete, i když máte diabetes – cukrovku, jste na low carb nebo keto dietě. Jak ale vybrat tu správnou? V tomto článku se vám pokusíme odpovědět a poskytnout vodítka k výběru té pravé.
Chcete se stravovat zdravě a dodat svému tělu ty správné živiny? Postavte svůj jídelníček na základních potravinách, které prošly jen minimálním zpracováním.
Sirup extrahovaný z kořene čekanky se v poslední době těší velké oblibě. Je ale opravu tak zdravý, skvělý a bez rizik, jak se o něm vykládá? Podívejme se na jeho složení blíže.
Není kalorie jako kalorie. Výživové přínosy potravin nezáleží pouze na jejich složení. Velký vliv má také míra a způsob jejich zpracování. Během sestavování zdravého jídelníčku je důležité zaměřit se především na vhodně zvolené potraviny. Se správným výběrem vám pomůže také dělení potravin právě podle stupně jejich zpracování.
Vyrobit či zakoupit kvalitní sójovou omáčku není jednoduché. Na trhu najdete spoustu náhražek, které se skutečnou sójovou omáčkou nemají mnoho společného a lidem znesnadňují orientaci v nabídce. Naštěstí existuje několik faktorů, kterými se při výběru můžete řídit.
V dnešním díle našeho seriálu o potravinách se zaměříme na šunky a salámy. Poradíme, jak se nenechat zmást a po které šunce v obchodě sáhnout.
Včelí med si lidé oblíbili už před desítkami tisíc let. Po dlouhou dobu to bylo jediné dostupné sladidlo. Nyní je med často preferován jako zdravější alternativa rafinovaného cukru. Med je ale zároveň jednou z nejčastěji falšovaných potravin. S jakými nešvary se můžeme nejčastěji setkat a jak vybrat kvalitní med? To vám poradíme v tomto článku.
Jak se označují vejce a co jednotlivé znaky znamenají? Jak vajíčka skladovat? Jak poznat, že jsou čerstvá? Posviťme si na ně....