Právě v sezóně – kdoule
Jablka, hrušky, meruňky a jim podobné zná a pěstuje spousta lidí. Nejde však o jediné druhy ovoce, které nejenom lahodně chutnají, ale jejichž konzumace s sebou přináší řadu výhod. Do této skupiny můžeme směle zařadit i kdoule, které často bývají opomíjené – rozhodně si to ale nezaslouží!
Kdoule rostou na menších stromech nebo na keřích. Vykvétají později než většina ovocných stromů a v České Republice je najdeme převážně ve středních Čechách nebo na jižní Moravě. Existují dvě formy kdoulí, jedna z nich se více podobá jablkům, druhá hruškám. Květy mají růžovou barvu.
Kdoule jsou nejenom chutné, ale rovněž velmi zdravé. Najdete v nich spoustu vitamínů, v prvé řadě pak především vitamín C a skupiny vitamínu B. Krom toho obsahují více minerálních látek, například draslík, vápník, zinek, železo a jiné. Konzumace kdoulí příznivě ovlivňuje trávicí ústrojí a pomáhá proti průjmu, bolestem v krku a špatnému dechu.
Pokud dostanete chuť na kdoule, nejezte je čerstvě utržené ze stromu. Čerstvé plody bývají trpké a tvrdé. Než se dají zkonzumovat, musíte je zbavit tvrdé slupky a převařit. V kuchyni mají mnoho využití. Dělají se z nich skvělé zavařeniny, je možné je usušit jako křížaly, vyrobit z nich džem nebo kompot, přidat je do salátu či je využít jako přísadu do koláčů.