Právě v sezóně – artyčoky
Artyčoky zůstávají nespravedlivě opomíjeny, a to často i milovníky zeleniny či nadšenými kuchaři. Je to o to větší škoda, protože artyčoky nejenom obsahují řadu zdraví prospěšných látek, ale rovněž v nich nenajdete skoro žádné tuky, jsou tedy vhodným jídlem například při dietě.
Artyčok svým vzhledem
připomíná příbuzný bodlák. Jako potravina se pěstuje jeho poddruh artyčok
kardový, a to ve Středomoří. Chladná podnebí mu nesvědčí. Mezi pěstiteli se
těší dlouholeté tradici – v Sicílii se pěstoval již v patnáctém století. Sklízí
se hned ve dvou sezónách, na jaře a na podzim. Největší množství artyčoku v
současné době produkuje Kalifornie.
Artyčok se může pochlubit velkým množstvím pozitivních zdravotních účinků. Přispívá k léčbě jater, ekzémů, žlučníku a diabetu, jelikož snižuje hladinu cukru v krvi. Zlepšuje trávení, pomáhá zabránit ukládání škodlivého cholesterolu v cévách a zmírňuje bolesti břicha a plynatost. Co se vitamínů a dalších prospěšných látek týče, artyčok obsahuje vlákninu, vitamín A, vitamín B, vitamín E, vitamín C, železo, vápník, hořčík, zinek, sodík, draslík a kyseliny omega 3 a omega 6.
Artyčok je vhodný pro Primal, Paleo, Low carb, keto variantu nízkosacharidového stravování i Whole30.
V kuchyni je možné
artyčok připravit více způsoby. V tekuté formě se z něj dělá léčivý odvar nebo
odvar čerstvého kořene artyčoku ve víně. Výtažky z artyčoku je možné zakoupit v
lékárně, pokud byste si je nechtěli připravovat doma. Artyčoky lze zkombinovat
s více jídly, velmi chutné jsou například s těstovinami, se sýrem nebo s
tuňákem. Rovněž jde z nich připravit polévka nebo je můžete přidat do salátu či
na domácí pizzu. Příprava ale chvíli trvá, a proto si na ni vyhraďte dostatek
času – výsledek bude stát za to.