Měsíček lékařský (Calendula officinalis)
Měsíček patří mezi nejznámější a nejpoužívanější bylinky v domácnostech. Určitě každý někdy použil měsíčkovou mast v sádle na hojení drobných poranění nebo k promaštění suché kůže. Měsíčkové přípravky jsou výborným pomocníkem v péči o jemnou pokožku miminek.
Popis rostliny
Měsíček lékařský je jednoletá až dvouletá bylina z čeledi Hvězdnicovité s vřetenovitým kořenem. Stonek dosahuje výšky 20 - 50 cm a je rozvětvený. Listy jsou lopatkovité, mírně chlupaté. Květy mají barvu oranžovožlutou. Měsíčku se daří na slunném místě a na každé půdě. Ale potřebuje dostatek vláhy. Kvete od června do podzimu.
Jaká část rostliny se sbírá
Sbírá se květ (Calendulae flos). Květy se sbírají za
suchého počasí. Suší se ve stínu nebo při umělém teple do 40°C. Usušený květ je
nutné chránit před světlem a vlhkem. Sušený květ snadno přijímá vzdušnou
vlhkost, proto se doporučuje občasné přesušení.
Obsahové látky a využití
Květ měsíčku obsahuje flavonoidy, karotenoidy,
silice, slizy, vitamin C, kyselinu salicylovou a další látky. Při vnitřním
užívání zvyšuje činnost potních žláz a vylučování žluči. Snižuje krevní tlak a
zpomaluje srdeční činnost. Při zánětech trávicího systému a kolikách působí
spasmolyticky, čili uvolňuje křeče a urychluje normalizaci trávicího ústrojí.
Tato léčivka je hojně využívána k zevnímu použití na kůži. Působí protizánětlivě, antibakteriálně. Používá se jako obklad nebo i koupele na nehojící hnisavé defekty, urychluje granulaci a epitelizaci. Lokálně se používá i měsíčková mast například na omrzliny, plísně, opruzeniny, křečové žíly, různé formy ekzému, špatně se hojící jizvy a při léčbě akné. Hojně je měsíček využíván ve formě nálevů k výplachům úst a kloktání při zánětlivých onemocněních dutiny ústní a hltanu.
Tip: Vyrobte si podomácku měsíčkovou
mast
Doma si můžete připravit měsíčkovou mast vařením
květů měsíčku ve vepřovém nesoleném sádle.
V rendlíku si rozehřejte 250 g vepřového sádla
a nasypte do něho vrchovatou hrst měsíčkového květu. Necháme zpěnit, dobře
zamíchejte a odstavte. Rendlík přikryjte a nechte přes noc odstát. Druhý den
opět rozehřejte, obsah propasírujte přes plátýnko nebo gázu, vymačkejte a tuto
připravenou mast přeplňte do vhodných nádob.