Masopust a koblihy
Masopust se neobejde bez pořádné hostiny. Jedním z jídel, které se k němu neomylně vážou, jsou již tradiční masopustní koblihy.
Tato tradice stále žije
především v Rakousku a Německu, kde se každoročně v období masopustu objeví v pekárnách
řady nadýchaných koblih a hospodyňky si koblihy připravují doma. Například ve
Vídni si lidé nejraději pochutnávají na koblihách plněných meruňkovou
marmeládou nebo vanilkovou či nugátovou náplní. I na českém území ale máme s
masopustními koblihami bohatou zkušenost. Obzvlášť v minulosti se těšily velké
oblibě.
Masopust a koblihy jsou
spojovány již řadu století. Koblihy se v minulosti připravovaly především v
takzvaný Tučný čtvrtek (poslední čtvrtek masopustu). Ve středověku koblihy
občas vyráběli specializovaní pekaři zvaní kobližníci, ale jak vidíme, příprava
koblih se postupně rozšířila do všech domácností. Hospodyně do masopustních
koblih využívaly různé náplně a obdarovávaly koblihami slavící lidi, kteří k
nim přicházeli na práh a zpívali veselé písně. V našich končinách nicméně
tradice seznala úpravy a dnes se koblihy připravují většinou v poslední sobotu
masopustu nebo v neděli předcházející Popeleční středě, kdy se často scházejí
všichni členové rodiny, aby se společně poveselili a pojedli.
Příprava masopustních
koblih není z hlediska použitých surovin příliš náročná. Na základní verzi
koblih budete potřebovat pouze vajíčka, mouku, droždí a několik dalších
surovin.
Co se mouky týče, na
koblihy se nejvíce hodí hladká mouka. Koblihy se vyrábějí z kynutého těsta, do
něhož se přidává nejenom kvásek, ale rovněž i máslo utřené se žloutky a s
cukrem. Na usmažení koblih nepotřebujete speciální pánev, vystačíte si se
středně velkým kastrůlkem, který má většina lidí doma v kredenci. Přesná doba
smažení se liší podle výkonnosti vašeho sporáku, ale obecně platí, že koblihy
by měly získat zlatavě nahnědlou barvu.
Vrcholem přípravy
masopustních koblih je přidání náplně. Bez lahodné náplně by koblihy nebyly
tím, čím jsou! Nejpraktičtější varianta přidání náplně je udělat do koblihy
dírku a dovnitř vstříknout trochu džemu. Podle chuti můžete zvolit klasickou
náplň jako je mák, povidla či tvaroh. Či experimentujte a vyzkoušejte
čokoládovou náplň, borůvkovou, nugátovou nebo šlehačku či krém s vaječným
likérem. Jako nejchutnější varianta se nabízí udělat více druhů koblih, z nichž
každý bude mít odlišnou náplň.
Příprava koblih vám
zabere přibližně tři čtvrtě hodiny. Na závěr je nezapomeňte pocukrovat, ale jen
střídmě, ať si je každý strávník pak může dle potřeby dosladit sám.
Možných receptů na koblihy existuje nepřeberně. Ať se však rozhodnete masopustní koblihy připravit jakýmkoliv způsobem, jedna věc je jistá už nyní – jde o lahůdku, na níž si pochutná celá vaše rodina.