Low carb bramborový salát bez brambor - čím nahradit brambory v bramborovém salátu?
Hledáte recept na zdravý vánoční bramborový salát? Stravujete se low carb a potřebujete nahradit brambory jinou, nízkosacharidovou surovinou? Minulý rok jsme zkusily dát do bramborového salátu cuketu, ale moc nás nenadchla. Abychom vám tedy ušetřily prozkoumávání slepých uliček, otestovaly jsme za vás různé suroviny. Tady je výsledek.
Petržel:
Kostičky drží hezky tvar. Textura je trochu jako
škrobnaté brambory, příjemná na skus. Chuť je trošku nasládlá, zemitá, v
základu salátu ničím neruší. Nasládlost se trochu zvýraznila po zaležení salátu.
Příjemný doplněk salátu. Pokud vám vadí lehká nasládlost petržele, lze ji
snížit lžicí jablečného octa do vody na vaření.
Tuřín:
Kostičky hezky drží tvar. Textura je chrupavá, trochu
vodnatá. Chuť je pikantní, s hořkým dozvukem. Hodně přebije ostatní
suroviny v základu a hořký dozvuk nám nechutná. K náhradě brambor do
salátu se příliš nehodí, dobrý by ale byl pečený a výrazně kořeněný.
Dýně muškátová:
Kostičky celkem drží tvar, na skus jsou
měkké a rozpadavé – konzistence lehce kašovitá. Chuť příjemná, neutrální, svěží.
Zdaleka jemnější chuť než u dýně Hokkaidó, ve směsi nedominují dýňové tóny. Nepotlačuje
chuť jiných surovin. V salátu nás
ničím neruší. Naše doporučení – nejdřív si nakrájet kostičky, napařit je a dát
pozor, aby dýně nebyla příliš měkká.
Kedlubna:
Kostičky hezky drží tvar. Textura je více chrupavá
a není tolik vodnatá jako u tuřínu. První den je v salátu lehce nasládlá,
po zaležení se ale nasládlost ztrácí a cítíme lehký brukvovitý dozvuk. Ten ale
nezakrývá chuť ostatních surovin. Kedlubnu považujeme za rozumnou náhradu
brambor.
Dýně Hokkaidó:
Kostičky hůře drží tvar, konzistence je spíše
kašovitá. Výrazná dýňová chuť hraje prim nad ostatními surovinami. Pokud máte
rádi dýni a salát preferujete výrazný, je velmi dobrá. Pokud ale chcete jen
nahradit brambory v klasické verzi salátu, není to nejlepší volba. Dýni
doporučujeme vařit nebo jako my napařovat. Vařte ji opatrně, aby nebyla příliš
měkká a v salátu si zachovala tvar.
Červená řepa:
Kostičky hezky drží tvar, na skus je křupavá a
lehce vodnatá. Chuť je nasládlá, dobrá a zemitá, výrazná. Přebíjí chuť jiných surovin. Pokud máte řepu rádi jako my,
rozhodně by vás salát inspiroval k dalším kulinářským počinům (tak jako
nás). Rozhodně bychom ho ale do tradičního vánočního bramborového salátu
nevolily jako náhradu brambor.
Batáty:
Kostičky drží dobře tvar, konzistence je křupavá a hutná. Jsou mírně nasládlé, ale méně než petržel. Jinak je chuť neutální a nepřebíjí ani neruší ostatní chutě. Salát jako takový je elmi dobrý, ale za náhradu brambor do klasického bramborového salátu bychom je nevolily.
Celer:
Kostičky hezky drží tvar. Konzistence je jemná, nechrumkavá.
Udržuje si typickou chuť a aroma. Nepřehluší chuť jiných ingrediencí. Pro
klasický salát celkem rozumná volba, ale náš favorit to není. Celerové aroma
dokážete zmírnit lžicí jablečného octa ve vodě na vaření.
Květák:
Pokud uvaříme na skus, hezky drží tvar. Konzistence je křupavá, příjemná. Nevýhodou je specifická květáková chuť a vůně, která v chuti převažuje ostatní suroviny. Lze ztlumit povařením ve vodě s troškou jablečného octa. Je to ale spíše varianta pro milovníky květáku, jinak jej do klasického salátu nepovažujeme za vhodnou náhradu neutrálních brambor.
Jakou zeleninu tedy zvolit do vánočního bramborového salátu? Odpověď není jednoduchá – každému chutná něco trochu jiného. Za nás ale jednoznačně vede petržel a muškátová dýně.
Spoustu báječných receptů i praktických rad najdete také na Facebooku ve skupině Recepty pro LC.