Jak upéct dokonalou husu?
Co domácnost, to vlastní způsob, jak připravit tradiční svatomartinskou husu. Určitě i vy máte svůj oblíbený recept, který každoročně využíváte. Pokud jste však náhodou husu nikdy předtím nepřipravovali (všechno je ostatně jednou poprvé), určitě vám přijde vhod přečíst si, čemu se při pečení husy vyvarovat a na co naopak nezapomenout!
Není husa jako husa
Jestli chcete, aby si na huse pochutnala celá rodina, zvolte správnou velikost. Pro typickou čtyřčlennou rodinu (máma, táta, dvě děti) je nejvhodnější husa vážící přibližně pět kilogramů. Starší a větší husy bývají tužší a mají více sádla, což není tak chutné. Mladší a lehčí husy na sobě naopak nemají tolik masa. V tomto případě se tedy opravdu vyplatí volit zlatou střední cestu.
Nechte ji uležet
Trpělivost přináší ovoce, a při přípravě husy to platí dvojnásobně. Je dobré si ji nachystat už den před pečením. Pečlivě očistěte případné zbytky peří, omyjte a vysušte. Zvenčí i zevnitř prosolte a posypejte kmínem. Poté uložte do chladu a znovu vytáhněte až následující den. Maso díky uležení zkřehne a kmín mu dodá příjemné aroma.
Ovoce je nad zlato
Nebyla by to správná husa bez přidaného ovoce. Již uleželou husu naplňte nakrájenými jablky nebo hruškami. Ovoce nejenom lahodně chutná, ale rovněž vám husu pomůže během pečení udržet vlhkou a plnou šťávy.
Pečení chvíli trvá, ale výsledek se vyplatí
Na pečení husy si nezapomeňte vyhradit dostatek času. Pečlivě ji připravit trvá minimálně pět hodin, ale některé recepty doporučují husu v troubě nechat přes noc. Pokud zvolíte druhou variantu, předehřejte troubu na devadesát stupňů a husu přikrytou víkem v troubě ponechte přibližně deset hodin. Po deseti hodinách teplotu navyšte na sto dvacet stupňů a pečte čtyři hodiny. Poté odstraňte víko, teplotu naposledy navyšte na sto osmdesát stupňů a pečte poslední hodinu, dokud husa není propečená dozlatova. Během poslední hodiny pečení husu přelévejte výpekem. Ještě před samotným zahájením pečení husu nechte dvě až tři hodiny uloženou při pokojové teplotě, aby nedošlo k teplotnímu šoku při přesunu z chladu rovnou do trouby.
Co k příloze?
Příloha je kolikrát stejně důležitá jako řádně připravené maso. K pečené huse se nejčastěji volí houskový nebo bramborový knedlík a červené zelí. Komu by knedlíky nevoněly, může místo nich vyzkoušet bramborové noky. Jako nízkosacharidovou přílohu můžete volit nízkosacharidový knedlík, noky, pečenou zeleninu nebo si dát jen zelí. Vynikající je také místo zelí doplnit husu dýňovou kaší se šalvějí.
Před porcováním nechte odpočinout
Ještě než se vrhnete do jídla, nechte husu zhruba třicet minut v teple uležet. Stačí ji ponechat přikrytou alobalem na míse. Jakmile půlhodina uplyne, můžete začít servírovat a pustit se do hodování. Tak dobrou chuť!