Domácí nutela - zdravěji a bez éček
Milují vaše děti Nutellu? Ten sladký, čokoládově ořechový krém? Ty naše by si ji mazaly nejen na pečivo a palačinky, ale nejraději přímo na jazyk.
Když se ale podíváte na složení, je to pecka. Tenhle snad nejoblíbenější oříškový krém je při ceně okolo 180kč za kilogram z více než poloviny jen obyčejný CUKR. Dále obsahuje přibližně 14% palmového tuku, odtučněné mléko, vanilin a sojové emulgátory. I když je oříškový, lískových ořechů v něm najdete pouhých 13% - to je na 100g asi 10 oříšků nebo lžička ořechového másla.
A tak jsme hledali ten ideální recept. Aby byl krém zdravější, obsahoval víc prospěšných ořechů a zachoval si oblíbenou a lahodnou chuť.
Stálo nás to několik pokusů, než jsme recept vyladili do dokonalosti. A tady ho máte.
Základem domácí nutely je ořechové máslo, čokoláda, kakao, kondenzované mléko. Obohatit ji můžete proteinovým práškem, který vsákne vlhkost a přidá mazavější texturu. Je vynikající k jídlu, ale můžete ji použít také na slepování cukroví nebo jako milý jedlý dárek.
Dobrou chuť!