Červená řepa v kuchyni

Červená řepa v kuchyni

Určitě jste se s ní už potkali. Dříve opomíjená Popelka z kyselého nálevu se stala hvězdou současné gastronomie. Setkáte se s ní často - v salátech, polévkách, hlavních jídlech i sladkém pečení. A všude svoji roli sehraje zkrátka… skvěle.

Červenou řepu milujeme nejen my. Oblíbili si ji už obyvatelé v Babylonii, kteří ji pěstovali už v době před  před 3000 lety. Tvořila součást jídelníčku i u starých Římanů, kteří ji oceňovali nejen jako oblíbenou pochoutku, ale také jako lék.

Řepa je vynikajícím zdrojem minerálních látek. Obsahuje především draslík, mangan, zinek a hořčík, méně potom měď, selen a železo. Má tak blahodárný vliv na kvalitu vlasů, kostí, nehtů i pleti. Detoxikuje a podporuje imunitu i tvorbu červených krvinek.
Z vitamínů obsahuje především vitaminy A, C, E, K a také některé vitaminy z B řady, konkrétně  vitaminB1 thiamin,  B2 riboflavin a  B9 kyselinu listovou, kterou ocení především nastávající maminky. Červené barvivo je pak prospěšné pro pevnost cév. Obsahuje ale množství sacharidů, opatrně by s ní tedy měli nakládat příznivci keto režimu nízkosacharidového stravování.

 

 Co s červenou řepou v kuchyni? Zpracovat a sníst ji můžete na tisíc způsobů. Jedlá je celá. Konzumujeme především kořenovou bulvu tmavě červené až fialové barvy. Výborné jsou ale i mladé lístky nebo květy, které lze přidávat do salátů, dusit je, nebo z nich vařit špenát.

Syrovou řepu je třeba nastrouhat, nakrájet na velmi tenko a nebo odšťavnit nasládlou červenou šťávu. My ji ale doporučujeme uvařit nebo upéct. Tak z ní vytáhnete to nejlepší. Vynikající je v kombinaci s výraznými sýry, například parmazánem, nivou nebo kozími sýry. Dobře bude také ladit s medem, balsamikovým octem, vlašskými ořechy, jablky nebo dijonskou hořčicí. Zkusit můžete také některé z receptů českých foodblogerů.

 

KANČÍ ŽEBRA pečená s pancettou, cibulí a česnekem & "zelí" z kedlubny a červené řepy

KANČÍ ŽEBRA pečená s pancettou, cibulí a česnekem & "zelí" z kedlubny a červené řepy

Kačka
Řepný krém s kešu smetanou

Řepný krém s kešu smetanou

Hana Mlavcová
Tvarohová pomazánka z červené řepy

Tvarohová pomazánka z červené řepy

Jídelní plán
Pečená červená řepa s kořením a sýrem – bez lepku, vajec, příp. mléka či laktózy

Pečená červená řepa s kořením a sýrem – bez lepku, vajec, příp. mléka či laktózy

Radka
Pickles ze zelí a červené řepy

Pickles ze zelí a červené řepy

Fajne Jidlo

Líbil se vám článek? Šiřte ho dál!