Nadýchaná dobrota - s kakaem, máslem a domácí marmeládou, to je ideální snídaně nejen na vánoční rána. Když se rozleží, je ještě lepší, ale většinou se u nás rozležet ani nestihne.
- 3h
- 16 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
500 g |
500 g |
120 g |
120 g |
100 g |
100 g |
300 ml |
300 ml |
1 kus |
1 kus |
20 g |
20 g |
25 g |
25 g |
20 g |
20 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
100 ml |
100 ml |
Navrch | |
20 g |
20 g |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
- zavčasu si vyndejte máslo z lednice, kdo nemá robota, je opravdu lepší zapracovávat máslo hodně měkké - kdo nemůže máslo, dá se nahradit herou, ale kdo nemá potíže - máslo je prostě máslo
- také si předem naložte rozinky do rumu
- rozdrobte si do mísy droždí, smíchejte ho se lžičkou cukru a nechte ho rozpustit na kaši nebo si klasicky připravte kvásek
-
- drožďovou kaši zasypejte moukou, přidejte ostatní suroviny, pořádně propracujte - ikdyž se vám bude těsto zdát lepivější, nedohušťujte, zbytečně by vám vánočka ztěžkal, chce to trochu trpělivosti a ruční práce - já po zapracování v robotu těsto vyklopím na pracovní desku - na vál ne, tam se moc lepí a za minimálního podsypání ručně propracovávám, když těsto nelepí, šoupnu ještě na chvíli do robota
- když je těsto hladké, dejte ho na hodinu vykynout
-
- po hodině kynutí do těsta zapracujte okapané rozinky a mandle, můžete přidat maličko mouky, aby nasála rum
- promíchané těsto zakryjte volně igelitovým sáčkem nebo dejte kynout do mísy s víkem a nechte 1,5 - 2 h kynout - doba kynutí záleží na teplotě v místnosti, těsto by mělo téměř ztrojnásobit svou velikost
-
- vykynuté těsto rozdělte na 9 dílů, poslední 2 mohou být trošku menší než ostatní
- ze 4 dílů upleťte spodní díl - nejlepší je začít plést od středu směrem k jednomu konci, poté otočit a doplést - pletení ze 4 se dost špatně popisuje, sama nevím, jak to vždycky spáchám, ale ruce jdou jaksi samy - jednou mi to ukázala babička a od té doby to dělám takhle
-
- spodní díl položte na plech na pečící papír a hranami dlaní těsto roztáhněte do šířky - nemusíte moc, stačí, aby se vám vytvořila asi tak 6 cm prohlubeň
- z dalších 3 dílů upleťte cop - položte na 4 dílný základ a znovu roztáhněte, tentokrát stačí tak na 4 cm brázdu - tenhle postup vám zaručí, že se vám vánočka při pečení nesesune a nerozjede
- nakonec vyválejte poslední dva díly, zakruťte je do spirály, tu položte na vršek vánočky - hlavu tohoto "hada" zastrčte pod spodní díl vánočky a "ocas hada" zastrčte na další straně dospodu
-
- upletenou vánočku zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 min kynout
- troubu rozehřejte na 200°C
- vánočku pomašlujte rozmíchaným vejcem a posypejte plátky mandlí
- vánočku vložte do trouby, stáhněte teplotu na 180°C a pečte asi 35 minut, záleží na troubě - zda je upečená, zjistíte zapíchnutím špejle mezi "spáry"
Makronutrienty
70%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 247 kJ | 1 026 kJ |
Kalorická hodnota | 298 kcal | 245 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
41,5 g
10,3 g |
34,1 g
8,49 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,15 SVJ | 3,41 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,89 g
4,62 g |
8,14 g
3,8 g |
Bílkoviny | 7,6 g | 6,25 g |
Sůl | 0,169 g | 0,139 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů