Červenou cibuli nakrájíme na proužky a orestujeme na troše oleje dozlatova. Cibulí na talířích ozdobíme knedlíky.
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
600 g |
600 g |
150 ml |
150 ml |
50 ml |
50 ml |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
3 kuličky |
3 kuličky |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
1 snítka |
1 snítka |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
Knedlík | |
4 kusy |
4 kusy |
100 g |
100 g |
3 kusy |
3 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
125 ml |
125 ml |
45 g |
45 g |
20 g |
20 g |
1 lžička |
1 lžička |
Na ozdobu | |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Cibuli rozkrájíme na malé kostičky a v kastrolu na troše oleje orestujeme dozlatova. Přidáme nasekaný česnek a dále restujeme. Ke zlatavé cibulce přidáme na kostičky rozkrájenou slaninu a po chvíli i ńa kostky nakrájené maso. Zprudka opečeme a když se maso zatáhne a šťáva vydusí, podlijeme vínem a koňakem. Přihodíme rozmarýnu, nové koření, bobkový list, pepř i hřebíček, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme víno vydusit. Od hrnce raději neodcházíme, protože to trvá jen chvilku. Když to začne v kastrolu syčet, pokličku odklopíme a mícháme do úplného vypaření tekutiny. Zalijeme trochou horké vody a zase pod pokličkou dusíme. Tento postup opakujeme, dokud není maso měkké. Poté rozmixujeme a přidáme k omáčce.
-
Sušené švestky dáme do maléko kastrůlku, zalijeme trochou vody, přihodíme skořici a vaříme asi 10 minut. Při posledním podlití masa přihodíme bujón, rozmícháme a provaříme. Ve skleničce rozmícháme mouku s vodou a přilijeme k omáčce. Ještě asi 5 minut vaříme. Dochutíme citronovou šťávou a případně solí.
-
Mezitím, co se nám maso dusí, připravíme knedlíky. Rohlíky rozkrájíme na kostičky a necháme je chvilku okorat v nahřáté troubě. Kapustové listy uvaříme v osolené vodě doměkka, asi 10 minut. Potom slijeme, ubrouskem osušíme, vykrojíme tvrdé kousky a listy nakrájíme na kostičky. Slaninu také nakrájíme na kousky a na trošce oleje orestujeme.
-
Rozpustíme máslo a smícháme s vejci a mlékem. Rohlíky nasypeme do mísy, osolíme, přidáme orestovanou slaninu, pokrájenou kapustu a zamícháme. Přelijeme mlékem, opět zamícháme a zasypeme moukou. Naposledy zamícháme a rozdělíme na čtyři části. Na stole rozprostřeme 4 kousky fresh fólie, rozdělíme na ně těsto a zabalíme jako bonbóny. Konce svážeme nití a dlaněmi utvoříme pravidelné válečky o průměru asi 5 cm. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme cca 15 minut.
Makronutrienty
41%
31%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 375 kJ | 5 398 kJ |
Kalorická hodnota | 89,7 kcal | 1 290 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,18 g
1,14 g |
103 g
16,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,718 SVJ | 10,3 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,91 g
1,71 g |
70,7 g
24,6 g |
Bílkoviny | 5,4 g | 77,6 g |
Sůl | 0,368 g | 5,3 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů